Neutemeljeno

Nošenje hidžaba dozvoljeno je i u vojskama zemalja koje nisu islamske

Gostujući u programu Radio-televizije Republike Srpske (RTRS), delegatkinja u Domu naroda PSBiH Dušanka Majkić (SNSD) komentarisala je zahtjev lidera Stranke demokratske akcije (SDA) Bakira Izetbegovića za ocjenu ustavnosti člana 12, stavovi (2) i (4), pravila službe Oružanih snaga BiH (OSBiH) u pogledu nošenja hidžaba kao dijela vojne uniforme, ali i nošenja brade.

Foto: RTRS

Dakle, čovjek (B.I.) traži da se, kao u svakoj islamskoj zemlji, Ustavni sud odredi i omogući da pripadnici Oružanih snaga ubuduće mogu nositi brade i hidžab. (…) Druga dva naroda teško da bi prihvatila ovakav način funkcionisanja Oružanih snaga i teško je zamisliti da bi ubuduće u kasarnama susretali pripadnike sa bradama i sa hidžabom. (…) Umjesto pristojno odjevenih, obrijanih, podšišanih vojnika, mi bismo imali ovog puta vojnike sa bradama koje nas mnoge asociraju na 11. septembar, kao i mnoge stvari koje su se dogodile u BiH koje nisu do kraja ispitane ni sankcionisane.

Dušanka Majkić, 2.12.2021.

Podsjećamo, Izetbegović je zahtijevao da se pripadnicima/ama Oružanih snaga BiH omogući nošenje hidžaba i brade u skladu s običajima vjernika/ca islamske vjeroispovijesti. Zahtjev za ocjenu ustavnosti uputio je nakon što je Sud BiH odbacio tužbu pripadnice OSBiH Emele Mujanović protiv Ministarstva odbrane, koja je smatrala da je diskriminisana zato što joj nije dozvoljeno da nosi hidžab. Ovaj zahtjev našao se na dnevnom redu 124. plenarne sjednice Ustavnog suda BiH, koja je zakazana za 2. i 3. decembar 2021. godine.

Tvrdnju Dušanke Majkić da se hidžab i brada u Oružanim snagama nose samo u islamskim zemljama demantuje činjenica da je upravo vojska Sjedinjenih Američkih Država (SAD) početkom 2017. godine izmijenila regulative u pogledu uniformi te je dozvolila nošenje hidžaba, turbana, brade i drugih religijskih obilježja.

Ova pravila, između ostalog, kažu da hidžabi i turbani moraju biti napravljeni od “prigušenog materijala u boji koja blisko podsjeća na dodijeljenu uniformu” ili, ukoliko vojnik nosi borbenu opremu, od maskirnog materijala. Osoblju se također može narediti da koristi vatrootpornu tkaninu. Direktiva američke vojske nalaže da se brada (koja uključuje dlake na licu i vratu) mora održavati na dužini koja ne prelazi dva inča (op.a, nešto više od pet centimetara) kada se mjeri od dna brade.

Brada se mora nositi na uredan i konzervativan način koji predstavlja profesionalni izgled. Vojnici mogu koristiti proizvode za stiliziranje kako bi dotjerali ili držali bradu na mjestu, ali ne smiju koristiti proizvode na bazi nafte ako nose zaštitnu masku tokom vježbi.

Direktiva vojske SAD-a, 2017-03

Kako se navodi u direktivi, vojnici mogu nositi i brkove, a kako je opisano, “brkovi koji se nose s bradom mogu se širiti postrance izvan uglova usta da se spoje s bradom, ali moraju biti podrezani ili njegovani da ne bi pokriti gornju usnu”.

I američko zrakoplovstvo ažuriralo je početkom 2020. godine svoje propise i službeno omogućilo avijatičarima da traže nošenje vjerske odjeće kao što su turbani ili hidžabi, ili brade koje se nose iz vjerskih razloga.

Prema tim smjernicama, kako je prenio CNN, Sikhi i muslimani mogu tražiti odobrenje za nošenje turbana, brade, neošišane kose i hidžaba, te da očekuju da će ga dobiti sve dok je njihov izgled “uredan i konzervativan”.

I prema pravilima vojske Velike Britanije, vojnici mogu nositi bradu u skladu s islamskom tradicijom sve dok ona ne ugrožava operativne misije i sigurnost. Na internet-stranici britanske vojske navedena su pravila nošenja obilježja poput hidžaba, turbana, ali i obilježja drugih brojnih religija, pa tako predviđa i obilježja rastafarijanaca u vojsci.

Oko 100 rastafarijanaca služe u redovnoj vojsci. Rastafarijanci mogu nositi pune brade i mogu imati dredove koje nije potrebno mijenjati ili rezati, ali ih treba nositi na uredan način, koji omogućava pravilno nošenje svih oblika pokrivala za glavu. Operativna efikasnost, zdravlje i sigurnost ne smiju biti ugroženi ni u jednom trenutku.

Britanska vojska

Kako je pisao BBC u januaru 2021. godine, i vojska Južne Afrike promijenila je svoju politiku odijevanja kako bi muslimankama omogućila da nose hidžab uz svoje uniforme.

S druge strane, Turska, kao većinski muslimanska zemlja, tek je početkom 2017. godine dozvolila pripadnicama oružanih snaga da nose hidžab.

S obzirom na činjenicu da je nošenje hidžaba, brade, ali i drugih obilježja koja se nose iz religijskih razloga dozvoljeno u nekim od najvećih vojnih sila, a koje nisu islamske države, Istinomjer će tvrdnju Dušanke Majkić ocijeniti kao neutemeljenu.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!