Državni zatvor i dalje ostaje zatvoren

Posljednju u nizu najava da bi Vijeće ministara BiH moglo, na prijedlog Ministarstva pravde BiH, konačno usvojiti Prijedlog odluke o utvrđivanju datuma početka rada Zavoda za izvršenje krivičnih sankcija, pritvora i drugih mjera Bosne i Hercegovine, dao je ministar pravde, Josip Grubeša.

Sama izgradnja ali i početak rada Zavoda za izvršenje krivičnih sankcija, pritvora i drugih mjera Bosne i Hercegovine, tema je koja se u javnosti u povlači već duže vremena, te se Istinomjer na istu više puta osvrtao. Posljednju u nizu najava da bi Vijeće ministara BiH moglo na prijedlog Ministarstva pravde BiH konačno usvojiti Prijedlog odluke o utvrđivanju datuma početka rada Zavoda za izvršenje krivičnih sankcija, pritvora i drugih mjera Bosne i Hercegovine dao je ministar pravde, Josip Grubeša.   

Podsjećajući da je Prijedlog više puta skidan sa dnevnog reda Vijeća ministara BiH, Grubeša je polovinom februara ove godine nakon sastanka sa predsjedavajućim Vijeća ministara Denisom Zvizdićem i njegova dva zamjenika Mirkom Šarovićem i Vjekoslavom Bevandom izjavio:

Na pomenutom sastanku definirali smo da će se materijal u vezi s datumom početka rada Zavoda za izvršenje krivičnih sankcija, pritvora i drugih mjera BiH naći na sljedećoj sjednici. Sjednica bi trebala biti održana do kraja ovog mjeseca.

Josip Grubeša, 14.02.2019.

Grubeša je rekao da “očekuje da se napokon donese ova odluka”, te na kraju dodao da “nakon što se novi menadžment uspostavi, imati će obavezu da raspiše konkurs i organizuje obuku za one koji dolaze na ovu poziciju“.

Međutim, iako se pomenuti prijedlog odluke našao na prijedlogu dnevnog reda 167. sjednice Vijeća ministara BiH, o njoj na kraju nije postignuta saglasnost.

To je nakon sjednice Vijeća ministara BiH održane 11.03.2019. godine na press konferenciji potvrdio i sam Zvizdić naglasivši da “nažalost nije došlo do usaglašavanja” te dodao:

Apelujem da se postigne konačni dogovor. To smatram manje bitnim, kadrovsko rješenje, od važnosti da Zavod za izvršenje krivičnih sankcija bude stavljen u funkciju i što se mene tiče ja sam davno rekao prije četiri, pet mjeseci da sam dio svakoga rješenja. Unaprijed bjanko potpisujem ono što dogovore oni koji u ovome trenutku nemaju isto mišljenje o kadrovskim rješenjima uprave koja bi trebala da vodi tu instituciju.

Denis Zvizdić, 11.03.2019.

Ovim Istinomjer posljednje obećanje ministra Josipa Grubeše, u vezi donošenja odluke o utvrđivanju datuma početka rada Zavoda za izvršenje krivičnih sankcija, pritvora i drugih mjera Bosne i Hercegovine, ocjenjuje neispunjenim.

(Istinomjer.ba)          

 

Još nema dogovora o povećanju najniže plate u Republici Srpskoj

Vlada Republike Srpske na sjednici održanoj 7. novembra ove godine utvrdila je set zakona koji se odnose na povećanje...

Objekti za smještaj migranata biće “sa humanitarnog i svakog drugog aspekta pripremljeni”?

Predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine, Denis Zvizdić nedavno je izjavio da je pripremljen program “sa mjerama za koje smatra da bi bile vrlo efikasne u odnosu prema ilegalnim...U Zavidovićima se prodaje zgrada prvobitno namijenjena za socijalno neprofitno stanovanje

U okviru projekta “Socijalno neprofitno stanovanje u Zavidovićima”, krajem jula 2016. godine započelo se sa radovima na izgradnji stambeno-poslovne zgrade u Zavidovićima čiji je stambeni dio bio...