Analize

Bez Državnog zatvora u Vojkovićima već dvanaestu godinu

Priča o Državnom zatvoru traje već 11 godina. Iako je otvorenje “najmodernijeg zatvora u Evropi” sa lokacijom u Vojkovićima najavljivano praktično svake godine, zatvor još uvijek nije pušten u funkciju, a cjelokupan objekat nije tehnički primljen, suprotno najavama. Na otvorenje ove kaznene institucije će se, po svemu sudeći, još čekati, i to prevashodno zbog nesuglasica oko troškova procedure tehničkog prijema.

Kako je Istinomjer već pisao, bez obzira na najave o gradnji Državnog zatvora u Vojkovićima pokraj Sarajeva još od 2006. godine, sa gradnjom se počelo tek krajem jula 2014. godine. Tadašnji rok za završetak radova je bio kraj 2016. Iz resornog Ministarstva pravde BiH je tada bilo najavljeno da će rok biti ispoštovan:

Izgradnja državnog zatvora završava se prema planiranim rokovima, te očekujemo da ćemo do kraja godine imati izgrađenu visokosigurnosnu ustanovu za smještaj najtežih počinilaca krivičnih dijela.

Marina Bakić, Ministarstvo pravde BiH, 03.05.2016.

Međutim, ovaj, kako kažu “najsavremeniji objekat”, čiji bi smještajni kapacitet iznosio 348 mjesta, a čija je vrijednost 39,6 miliona eura, i to većinom sredstava Evropske Unije, naišao je na prve, navodno adminsitrativne probleme u izgradnji sredinom 2016. godine, što je početkom 2017. bilo navedeno u obrazloženju zašto se kasni sa projektom:

U jeku građevinske sezone, u maju 2016. godine, došlo je do neplanirane tromjesečne obustave radova, zbog sudskog spora potencijalnog izvođača elektroinstalacijskih radova i glavnog izvođača. Država kao investitor, odnosno Ministarstvo pravde, pretrpjelo je najveću štetu zbog obustave radova, iako nije bila strana u postupku i usprkos činjenici da je do tada dinamički plan radova bio u potpunosti zadovoljen.

Marina Bakić, Ministarstvo pravde BiH, 11.02.2017.

Zatim je direktor Jedinice za izgradnju državnog zatvora Zoran Bašić obećao da će radovi biti gotovi u maju 2017, ali ni taj rok nije ispoštovan, pa je potom prolongiran za kraj oktobra ove godine. Tada je Ministar pravde BiH, Josip Grubeša, uz najavljeno otvaranje, pojasnio da radovi kasne jer se radi o kompleksu sa velikim brojem objekata, te da tehnički prijem ovisi o Opštini Istočna Ilidža:

Ovo je prvi državni zatvor na nivou BiH, a zadnji put je bio napravljen u Austrougarsko doba. Čekamo tehnički prijem zatvora i istovremeno ćemo imati natječaj za upravnikom zatvora. Tehnički prijem ne zavisi o nama već o općini na kojoj se nalazi, ali vjerujem da ćemo to do kraja mjeseca završiti. Ono što je zanimljivo jeste staviti zatvor u funkciju. To je jedan mali grad i on mora imati i ambulantu i mrtvačnicu i kantinu i vjerske zajednice – sve mora imati na jednom prostoru i nezgodno je jer nemamo iskustva u tome te moramo biti pažljivi. Ne želim da prvi zatvor na nivou BiH bude ‘labav’. Tražićemo od svih zaposlenika da prođu provjere i da pokažu sposobnosti na visokom nivou.

Josip Grubeša, 26.09.2017.

Iz kabineta načelnika opštine su tada za Istinomjer kazali da je procedura za izbor komisije u toku, te da se očekuje da će čitav proces izbora komisije i tehničkog prijema kompleksa biti završen u roku od 30 dana, kako smo već pisali. Međutim, ni ta obećanja nisu ispunjena. U međuvremenu se ponovo oglasilo Ministarstvo pravde BiH, iz kojeg su kazali da je problem visina nadoknade za tehnički prijem, tj. da je zastoj nastupio zbog odluke načelnika opštine da poveća naknadu za postupak tehničkog prijema kompleksa:

Taj posao već je trebao biti završen, no zastoj je nastupio kada je Općina Istočna Ilidža, odnosno načelnik te općine, samo mjesec dana prije podnošenja zahtjeva za tehnički pregled objekta povećao naknadu za taj postupak. Naime, načelnik je utvrdio naknadu za troškove tehničkog pregleda u iznosu od 525.909,75 KM.

Ministarstvo pravde BiH, 18.12.2017.

Povodom ove izjave obratili smo se načelniku Opštine Istočna Ilidža, Marinku Božoviću, koji tvrdi da se radi o korekciji cijena ovog postupka u skladu sa promjenama zakona o prostornom uređenju i građenju Republike Srpske. Naime, kako kaže Božović, prilikom računanja troškova ovog postupka, Ministarstvo pravde BiH se vodilo pravilnikom koji je bio na snazi 2003. godine, a kako do izgradnje nije došlo u tada predviđenom roku, 2007. ili 2008, u međuvremenu je zbog promjena navedenog zakona došlo i do promjena u računanju načina obračuna. S obzirom na veličinu kompleksa (10 objekata visokogradnje i niskogradnje koji se prostire na preko 180.000 m2, pristupne saobraćajnice, komunalna infrastruktura, 31.295,46 m2 korisne površine, šest otvorenih sportskih terena, heliodriom, 298 ćelija, te još 50 ćelija za pritvorenike), Opština Istočna Ilidža smatra da je korekcija cijene postupka potrebna radi velike razlike između tadašnje procjene i realne cijene sprovođenja ovog postupka, te da tom korekcijom nije prekršen nikakav ugovor, jer ugovor između ove dvije institucije ne postoji.

Opština Istočna Ilidža nije promjenila cijenu tehničkog prijema pred sami tehnički prijem objekta, već deset godina nakon roka u kojem je kompleks trebao biti završen, a prije svega zbog usaglašavanja sa aktuelnim zakonskim rješenjem.

Takođe vas upoznajemo da ne postoji nikakav Ugovor između Ministarstva pravde BiH i opštine Istočna Ilidža, već samo obračun troškova tehničkog prijema koji je urađen na osnovu njihovog zahtjeva.

Marinko Božović, 22.12.2017.

Božović je decidan u svojim tvrdnjama da će se ići u kontrolu i pregled kompleksa čim se sredstva uplate:

Što se tiče opštine Istočna Ilidža, izabrana firma nakon uplate sredstava od strane podnosioca zahtjeva može istog dana krenuti u kontrolu i vršenje tehničkog pregleda objekta za stavljanje istog u upotrebu.

Marinko Božović, 22.12.2017.

Božović je pritom dostavio i dokumentaciju, uključujući rješenje Ministarstva prostornog uređenja, građevinarstva i ekologije RS o odbijanju žalbe Ministarstva Pravde BiH, koje se, osim na troškove vršenja tehničkog pregleda, žalila i na izbor komisije, tj. pravnog lica koje će sprovesti pregled. Iako je Ministarstvo pravde BiH tvrdilo da je odabrana firma, “Unis Institut” d.o.o. Istočno Sarajevo već bilo u ugovornom odnosu sa izvođačem projekta, Ministarstvo prostornog uređenja, građevinarstva i ekologije RS je odbacilo žalbe po obje tačke, te utvrdilo da nije bilo povreda zakona po pitanju određivanja cijene tehničkog prijema od strane Opštine Istočna Ilidža, dok je za “Unis Institut” zaključeno da nije učestvovao u izgradnji ili nadzoru nad gradnjom objekata, pa tako nema osnove za žalbu na ovu odluku Opštine. Kompletnu odluku Ministarstva prostornog uređenja, građevinarstva i ekologije RS možete pročitati OVDJE.

Iz svega navedenog, čini se da obje strane imaju pravo: Opština Istočna Ilidža jeste promijenila cijene pred otvaranje objekta, kako to tvrdi resorno ministarstvo, dok se čini da je ta odluka Opštine u skladu sa zakonom i promjenama u legislaturi u godinama koje su bile potrebne da se projekat završi. Ipak djeluje da su obje strane sada zarobljene u birokratskom limbu, i da je jedino rješenje dogovor. Sasvim je izvjesno da u nekoliko dana, koliko nam je ostalo do kraja 2017, Državni zatvor u Vojkovićima neće proći tehnički prijem, što je preduslov za njegovo otvaranje. Dogovora dva nadležna organa u ovoj priči, posebno očekujući naredni korak Ministarstva pravde BiH, nema na vidiku, a zatvora, izgleda, neće biti ni 12 godina poslije.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!