Neistina

Dodikovo viđenje stabilnosti i poštovanja "Dejtona"

dodikOn je naglasio da Republika Srpska nikada nije imala više međunarodnih prijatelja, pominjući prije svih Rusiju i Izrael, ali i Italiju, kao i neke druge zemlje Evropske unije.

“Republika Srpska je cijenjena i zbog toga što je najstabilnija u regionu, i što sva pitanja rješavamo u okviru zakona i slova Dejtona. Evropske integracije su za nas neminovnost, a o NATO integracijama izjasniće se narod Srpske na referendumu”, naveo je Dodik.

(SRNA, 03.02.2014.)

Komentar:

Gotovo da nema prilike koju predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik nije iskoristio kako bi istakao da je RS vrlo stabilna na ekonomskom planu, ali i da je politički opredjeljena za apsolutno poštivanje „slova Dejtona”. Jasno je da u predizborno vrijeme lider SNSD-a pokušava u pozitivnom svjetlu prikazati rezultate dugogodišnje vladavine svoje partije u ovom entitetu, no ocjene poput ovih iz navedene izjave, daleko su od realnog stanja.

Republika Srpska daleko je od ekonomske stabilnosti, a to prije svega potvrđuje i činjenica da ovaj entitet, kao uostalom i FBiH, ne može održati stabilnost budžeta u ovoj godini bez tranše kredita MMF-a, koja neće biti uplaćena zbog neispunjavanja obaveza iz kreditnog ugovora. Sam Dodik je priznao kako vodi pregovore sa bankama u Rusiji za uzimanje kredita od 200 miliona eura, kako bi sačuvao stabilnost budžetskih isplata u nedostatku sredstava MMF-a. Dakle, apsolutno je nepojmljivo govoriti o ekonomskoj stabilnosti entiteta koji stranim kreditima već godinama popunjava budžetske “rupe”.

Ako uzmemo u obzir i zakonom garantovanu minimalnu cijenu rada, zaposleni u Republici Srpskoj su među najlošije plaćenim radnicima u regionu, a najmanja garantovana zarada u ovom entitetu iznosi samo 2 KM po radnom satu. Isto tako, upravo suprotno tvrdnjama Milorada Dodika, penzije u RS su definitivno najniže u regionu.

Dalje, apsolutno je netačna tvrdnja da se sva pitanja u RS rješavaju u okviru Dejtona, a ne postoji bolji dokaz za to od nedavno usvojene Odluke Vlade Republike Srpske o vršenju provjere tačnosti i istinitosti podataka prilikom prijave prebivališta na teritoriji RS. Kao što je Istinomjer nedavno pisao, ovom odlukom direktno je ugrožen Anex VII Dejtonskog mirovnog sporazuma, koji se odnosi na povratak raseljenih osoba, a ista odluka od strane međunarodne zajednice je ocjenjena kao zabrinjavajuća. Pitanje prebivališta je stvar koja je striktno definisana na državnom nivou i svako donošenje odluka kojima se ono definiše na samo jednom dijelu BiH predstavlja kršenje Ustava, tj. Dejtona, pa je i sa te strane Dodikova izjava neistinita.

Ni Dodikov stav u vezi članstva BiH u NATO-u nije baš dosljedan stavovima koje je po ovom pitanju nekada imao. Naime, Dodik je još 2009. godine izjavljivao kako je ulazak u NATO za njega gotova stvar, da bi nakon izbora 2010. godine potpuno promjenio retoriku i započeo priču o referendumu na kojem bi građani RS-a o tome dali konačan stav.

Dakle, s obzirom na ove činjenice, možemo zaključiti kako je u samo jednoj izjavi Dodik izgovorio dvije neistine, te ponovo pokazao nedosljednost u stavovima vezanim za članstvo BiH u NATO-u.

(Istinomjer.ba)

 

Pitajte Istinomjer!