Nedosljedno

Dodik o referendumu o ulasku u NATO: 2009. odlučno protiv, 2014. odlučno za

dodikŠta ste odgovorili Koštunici na zahtjev da svi Srbi, i oni u Srbiji i oni u RS, izađu na referendum o ulasku u NATO?

Mi smo tu odluku davno donijeli, Srbi iz RS i predstavnici Srba u BiH su davno dali saglasnost da se BiH uključi u NATO i to je gotova odluka. Mi nemamo potrebe da idemo na neka druga odlučivanja.

Kako vidite BiH za pet godina?

Kao članicu NATO-a i kao kandidata za EU. BiH je jaka onoliko koliko su jaki njeni dijelovi. Ako državni organi nemaju autoriteta, onda oni nisu jaki i džaba im, mogu da govore šta hoće. Najjača stvar u BiH je dogovor koji mi sami postignemo i ka tome se treba uputiti i nije nemoguće, a nije tačno da nema dogovora.

Milorad Dodik, predsjednik RS

(Start BiH, br. 276, juli 2009.)

“Ne možemo da podržimo bilo kakve političke odluke koje bi se zasnivale na uskom krugu ljudi, nego se traži da se o ulasku u NATO izjasni narod, što je praksa i u drugim zemljama”, kazao je Dodik.

(24sata.info, 11.02.2013.)

Komentar:

Referendum o ulasku BiH u NATO, pored famoznog referenduma o otcjepljenju RS-a, jedna je od tema koje se periodično javljaju u izjavama predsjednika RS-a Milorada Dodika, ali i drugih zvaničnika u RS, posebno onih koji dolaze iz SNSD-a. Međutim, da je Milorad Dodik potpuno suprotno mislio, a i djelovao, tokom prošlog mandata, kada je obnašao dužnost premijera ovog entiteta, može se vidjeti iz izjava koje je dao sredinom 2009. godine u intervjuu za magazin START BiH.

Tada je Dodik decidno tvrdio kako je ulazak u NATO “gotova odluka” o kojoj su se saglasni “predstavnici Srba u BiH”. Dodao je tom prilikom i da našu zemlju u 2014. godini vidi kao članicu ovog vojnog saveza, ali i kao kandidata za EU.

Međutim, samo godinu dana nakon što je ovo rekao, SNSD-a je počeo mijenjati stav o ovom pitanju, pa se tako u njihovom izbornom programu iz 2010. godine eksplicitno navodi da “SNSD ne isključuje mogućnost pozivа grаđаnimа nа referendum o člаnstvu u NATO-u”.

Četiri godine kasnije, Dodikovi stavovi su još jednom preokreću, pa je tako od “gotove odluke” iz 2009, preko “mogućeg raspisivanja referenduma” iz 2010, došao do stava da ulazak u NATO apsolutno nije moguć bez referenduma, koji je iznio u februaru 2014..

Pitanje referenduma o članstvu u NATO-u i dalje se pojavljuje samo u sferi političkog diskursa, s obzirom da ni uslovi za pristupanje NATO-u nisu ispunjeni, te još uvijek i nema nikakvog konkretnog povoda za njegovo eventualno pokretanje. Suvišno je spomenuti da BiH u međuvremenu nije ispunila ni uslove da bi dobila kandidatski status za članstvo u EU. No, bez obzira na sam tok pregovora sa NATO i EU, očita je nedosljednost u Dodikovim stavovima u posljednja dva mandata, kao i zaokret koji je napravio SNSD kada je u pitanju odluka o članstvu BiH i NATO savezu.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!