Analize

Dodik vs Višković u epizodi “prosječna plata od 500 evra” u ovoj godini

Povećanje prosječne plate u Republici Srpskoj bilo je jedno od najčešće datih obećanja na predizbornim skupovima SNSD i lidera ove političke stranke Milorada Dodika. Prosječna plata u RS, shodno obećanju o povećanju iste, trebala je do juna ove godine biti povećana na 1.000 KM. Međutim, već sada je izvjesno da se to neće desiti.

U nastavku Istinomjer podsjeća na neka od obećanja o povećanju prosječne plate u RS koja su data na predizbornim skupovima SNSD-a.

A onda kada pobijedimo braćo i sestre, nastavljamo dalje da udvostručimo stopu ekonomskog rasta, da povećavamo plate i penzije, socijalna davanja, da povećavamo socijalne benificije ljudima koji su socijalnoj potrebi.

Pod zastavom Srpske, Predizborni skup SNSD, Ribnik, 27.09.2018.

Pokušat ćemo već u idućoj godini da povećamo prosječnu platu koja je sada 880 KM barem na 1.000, povećanje od 10%.

Pod zastavom Srpske, Predizborni skup SNSD, Jezero 02.10.2018.

Ono što želimo jeste da naša prosječna plata u RS bude 1000 KM. I to ćemo uraditi u idućoj godini.

Pod zastavom Srpske, Predizborni skup SNSD, Milići, 04.10.2018

Milorad Dodik je i u svojim medijskim istupima konstantno ponavljao ovo svoje obećanje. Tako je i gostujući u TV emisijama izjavljivao da će “prosječna plata u Republici Srpskoj već polovinom 2019. godine iznositi 500 evra”.

Ono što želimo iduće godine jeste povećanje prosječne plaće. Odmah poslije izbora ćemo sjesti, izračunati i vidjeti šta nam je potrebno da osiguramo da prosječna plaća bude 1.000 KM.

Milorad Dodik, intervju za Alternativnu TV, 02.10.2018.

Mislim da je to izvodljivo. Ja vjerujem da ćemo polovinom šestog mjeseca već stići do 500 evra prosječne plate.

Milorad Dodik, emisija Upitnik 17.10.2018.

I predsjednica Republike Srpske, Željka Cvijanović izjavila je nedavno kako očekuje povećanje plata u Republici Srpskoj u toku ove godine. Ipak, čini se da se od čitave priče o povećanju prosječne plate samo “sjelo, izračunalo i vidjelo” da od povećanja na 1.000 KM, u ovoj godini, nema ništa.

Naime, premijer Vlade RS, Radovan Višković saopćio je građanima/kama RS da će realizacija jednog od omiljenih obećanja SNSD iz predizborne kampanje za Opće izbore 2018. godine “možda” biti moguća tek 2020. godine.

Odgovarajući na pitanje novinara o najavljenom povećanju plate u junu ove godine, na press konferenciji povodom 100 dana rada Vlade Republike Srpske, premijer Višković izjavio je sljedeće:

Hajde dajte mi tu izjavu, i ja ću danas podnijet ostavku. Halo, pustite sad Milorada Dodika, on je srpski član Predsjedništva BiH, prema tome ima pravo da kaže. Ja govorim o 100 dana rada Vlade Republike Srpske. Ja sam rekao u ekspozeu, i ponovit ću danas i pred vama, cilj Vlade Republike Srpske jeste da dođemo do 1.000 KM, ali to nikad niko nije reko da ćemo uradit u 100 dana. Ja se nadam da ćemo do tog cilja možda doći do 01.01.2020. godine.

Radovan Višković, 31.03.2019.

Disonantni tonovi koji u vezi obećanja rasta plate na iznos od 500 eura dolaze od strane visokih zvaničnika iz Republike Srpske navode na zaključak da, ili je obećanje neutemeljeno samo po sebi, ili je po srijedi različito gledanje na trenutnu ekonomsku situaciju i mogućnosti u tom smislu. Ako je suditi prema Viškovićevoj najavi, već sada je izvjesno da prosječna plata neće dosegnuti iznos od 1.000 KM u junu, te da se građani RS većoj prosječnoj plati “možda” mogu nadati tek od 01.01.2020. godine.

S druge strane Milorad Dodik i Željka Cvijanović dali su optimistična obećanja da će do toga doći u 2019. godini zbog čega će biti veoma interesantno pratiti ko će biti u pravu.

Istinomjer će i dalje pratiti da li će i kada prosječna plate u Republici Srpskoj dosegnuti iznos od 1.000 KM.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!