Nedosljedno

Dodik promijenio mišljenje o prisluškivanju

Iako je prije samo pet mjeseci lider SNSD-a i član Predsjedništva BiH, Milorad Dodik istakao kako vlast u ovom entitetu sluša telefonske razgovore opozicionih političara, uz tvrdnju da vlast “ima pravo” da sluša opoziciju, danas je njegov stav nešto drugačiji.

SNSD-ov kandidat za gradonačelnika Prijedora i aktuelni rukovodilac Filijale Fonda zdravstvenog osiguranja Prijedor, Dalibor Pavlović 22. oktobra 2020. godine “na radnom mjestu, uočio je, na klima uređaju, nepoznat crni predmet, koji ga je asocirao na diktafon, zbog čega je odmah pozvao policiju” prenosi RTRS. Pavlović je tom prilikom istakao da “iako šokiran, nije iznenađen jer već danima, kako kaže, do njega dolaze priče da je prisluškivan, i da će snimci biti pušteni u završnici kampanje, kako bi bio diskreditovan”.

S tim u vezi, policija je izvršila uviđaj i izuzela sporni predmet nakon čega je slučaj predat u nadležnost Okružnog javnog tužilaštva.

Uz prethodno obavještavanje tužioca Okružnog javnog tužilaštva Prijedor, koji se izjasnio da se radi o krivičnom djelu “Neovlašteno prisluškivanje i tonsko snimanje”, na licu mjesta izvršen je uviđaj, a policijski službenici PU Prijedor, preduzimaju sve mjere i radnje u cilju utvrđivanja okolnosti izvršenog krivičnog djela i pronalaska nepoznatog izvršioca.

PU Prijedor, 22. oktobar 2020.

Povodom ovog događaja oglasio se i Milorad Dodik i tom prilikom osudio prisluškivanje Pavlovića.

Neprihvatljivo je da se to uvuče u politički sistem i život i onda to postaje problem. Očigledno je to urađeno sa namjerom, ali razgovaraćemo o tome sa Pavlovićem. Osuđujem takvo ponašanje, ne samo prema kandidatu SNSD, već prema bilo kome.

Milroad Dodik, 22. oktobar 2020.

Ipak, samo nekoliko mjeseci ranije, govoreći pred poslanicima NSRS na Vanrednoj sjednici održanoj 20. maja ove godine, Milorad Dodik je obraćajući se Nebojši Vukanoviću iz SDS-a, istakao kako vlast u ovom entitetu sluša telefonske razgovore opozicionih političara.

Nema vlasti koja ne sluša opoziciju, tako i mi vas slušamo. Žali se Transparensiju, babi, tati…Imamo pravo i slušamo vas. Znamo šta radite. Vi ste nemoćna i sterilna grupacija koja nema veze sa javnim i državnim interesom. Paradirate i mislite da ćete nešto dobiti. Izabrali ste najgoru moguću metodu. Vi nemate talenta za politiku.

Milorad Dodik, 20. maj 2020.

Dan nakon Dodikovog obraćanja poslanicima u NSRS, iz Transparency Internationala u BiH podnijeli su krivičnu prijavu protiv Milorada Dodika, zbog, kako su naveli, “postojanja osnova sumnje da je kao službeno lice izvršio krivično djelo Neovlašćeno prisluškivanje i zvučno ili optičko snimanje”. Krivičnu prijavu Tužilaštvu Bosne i Hercegovine protiv Milorada Dodika po istom osnovu, uputio je i predsjednik PDP-a Branislav Borenović.
Za djela neovlaštenog prisluškivanja i tonskog snimanja Krivičnim zakonom RS predviđene su novčane kazne ili kazna zatvora do jedne godine, odnosno kaznom zatvora od šest mjeseci do tri godine, ukoliko ovo djelo počini službeno lice u vršenju službe. Krivični zakon BiH, sa druge strane za ova djela predviđa kaznu zatvora od šest mjeseci do pet godina.

Podsjećamo, Istinomjer se Dodikovim navodima da Vlast u RS-u ima pravo da sluša opoziciju bavio u tekstu Vlast nema pravo da “sluša opoziciju”. To prilikom smo utvrdili da iz svih odredbi o posebnim istražnim radnjama važećih zakona na državnom i nivou RS, jasno da se mjera nadzora i tehničkog snimanja telekomunikacija ne može provoditi bez odluke Suda BiH ili sudije za prethodni postupak u RS, te je stoga tvrdnja Milorada Dodika da vlast ima pravo da prisluškuje opoziciju, ocijenjena kao neistinitu.

S obzirom na činjenicu da je Milorad Dodik u maju ove godine istakao kako vlast u ovom entitetu, koju čini stranka čiji je on lider, sluša telefonske razgovore opozicionih političara, a da samo pet mjeseci kasnije osuđuje “takvo ponašanje, ne samo prema kandidatu SNSD, već prema bilo kome”, Istinomjer će njegov stav po ovom pitanju ocijeniti nedosljednim.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!