Neistina

Dodik ponovo neistinito o učešću BiH u Akcionom planu za članstvo u NATO-u

Ministar odbrane Bosne i Hercegovine Sifet Podžić učestvovao je na 12. sigurnosnom forumu 2BS (To be Secure) koji se u organizaciji Atlantskog vijeća Crne Gore održao u Budvi od 6. do 8. oktobra 2022. godine.

Foto: SNSD/Facebook

Nakon što je Podžić tokom jedne panel-diskusije na forumu izjavio da je Bosna i Hercegovina u statusu Akcionog plana za članstvo (MAP), na svom Twitter profilu reagovao je predsjednik SNSD-a i aktuleni član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, ustvrdivši da naša zemlja nije u MAP-u.

Sifet Podžić je na forumu u Budvi iznosio lične i partijske stavove. BiH nije u akcionom planu za NATO niti može da se kreće u pravcu učlanjenja u taj savez bez saglasnosti Republike Srpske. Te saglasnosti nema i što se Republike Srpske tiče – neće je ni biti.

Milorad Dodik, 8.10.2022.

Ovo nije prva ovakva tvrdnja visokopozicioniranih zvaničnika koji mahom dolaze iz Republike Srpske. Primjera radi, Istinomjer je slične tvrdnje portparola SNSD-a Radovana Kovačevića, predsjednika Ujedinjene Srpske Nenada Stevandića i zastupnika u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH (PSBiH) i potpredsjednika SNSD-a Nebojše Radmanovića već ocijenio neistinitim.

Podsjećamo da je Bosna i Hercegovina nakon odluke koju su 5.11.2018. godine donijeli ministri vanjskih poslova zemalja članica NATO-a, kojom je odobren prvi bh. Godišnji nacionalni program, dobila ponudu za učešće u Akcionom planu za članstvo u NATO-u, nakon čega je Predsjedništvo Bosne i Hercegovine krajem decembra 2019. godine usvojilo Program reformi BiH za 2020. godinu.

Da naša zemlja trenutno učestvuje u MAP-u, navedeno je i na zvaničnoj stranici Alijanse:

Akcioni plan za članstvo (MAP) je NATO-ov program savjetovanja, pomoći i praktične podrške prilagođen individualnim potrebama zemalja koje se žele pridružiti Alijansi. Učešće u MAP-u ne prejudicira bilo kakvu odluku Alijanse o budućem članstvu. Bosna i Hercegovina trenutno učestvuje u MAP-u.

NATO, 5.10.2022.

Ovim Istinomjer tvrdnju Milorada Dodika da Bosna i Hercegovina nije u Akcionom planu za članstvo u NATO-u ocjenjuje neistinitom.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!