Neistina

I Stevandić se priključio klubu “BiH nije u MAP-u”

Da Bosna i Hercegovina nije u Akcionom planu za članstvo (MAP) u NATO-u, tvrdnje su koje koje visoki funkcioneri koji dolaze iz Republike Srpske ne prestaju iznositi.

Jedna od posljednjih takvih bila je i ona Nenada Stevandića, predsjednika Ujedinjene Srpske i zastupnika u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PS BiH) data na sjednici Predsjednišva stranke na čijem je čelu:

BiH nije u MAP-u, ali opozicija i Komšić su u nekoj vrsti predizborne kampanje ili su u jednoj vrsti političkog bjesa jer nije bilo onako kako su oni zamislili.

Nenad Stevandić, 02. februara 2020.

S tim u vezi Istinomjer još jednom podsjeća da su na samitu NATO-a u Talinu, u aprilu 2010. godine, pred Bosnu i Hercegovinu postavljeni uslovi koji su trebali biti ispunjeni da bi se aktivirao Akcioni plan za članstvo (MAP), a koji su se odnosili na knjiženje perspektivne vojne imovine na državu Bosnu i Hercegovinu.

I pored toga što pomenuti uslovi nisu u potpunosti bili ispunjeni, generalni sekretar NATO-a, Jens Stoltenberg 05.12.2018. godine obavijestio je javnost u Bosni i Hercegovini da je naša zemlja dobila zeleno svjetlo za Akcioni plan za članstvo u NATO-u (MAP):

Danas su ministri vanjskih poslova NATO-a izrazili spremnost da pomognu BiH u reformama. Spremni smo prihvatiti podnošenje nacionalnog programa BiH, to su mjere koje uključuju ekonomske i političke reforme koje će dovesti do članstva. Sada je do BiH da napravi finalni korak i iskoristi ovu priliku.

Jens Stoltenberg, 05. decembar 2018.

Ubrzo nakon toga na zvaničnoj stranici NATO-a našla se obavijest da je, pored Sjeverne Makedonije, i Bosna i Hercegovina učesnica MAP-a:

Akcioni plan za članstvo (MAP) je NATO-ov program savjeta, pomoći i praktične podrške prilagođen pojedinačnim potrebama zemalja koje se žele pridružiti savezu. Učešće u MAP-u ne prejudicira bilo kakvu odluku Saveza o budućem članstvu. Trenutni učesnici su Bosna i Hercegovina i Republika Sjeverna Makedonija.

Ovim Istinomjer izjavu Nenada Stevandića da Bosna i Hercegovina nije u MAP-u ocjenjuje neistinitom.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!