Istina

Bećirovićeve tvrdnje potvrđuju Predsjedništvo, Ustav BiH, ali i najava samita u Tirani

Kako je potvrđeno na zvaničnoj stranici Vijeća Evropske unije, “međunarodni sastanak na vrhu EU-a i zemalja Zapadnog Balkana” bit će održan u Tirani 6.12.2022. godine. U vezi s tim, predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, u kontekstu stava koji je iznio predsjednik Republike Srbije Aleksandar Vučić o njegovom odlasku na samit u Tirani, izjavio je da će s njim “iskristalisati i donijeti zajednički stav o tome da li ići ili ne ići”.

Foto: Facebook/ Dr. Denis Bećirović

Navodeći da će, ukoliko predsjednik Srbije ne bude išao na ovaj skup, onda i prisustvo Republike Srpske u Tirani biti upitno, Dodik je dodao:

Kod nas u BiH su složene procedure u vezi sa tim. Zna se da BiH ima tročlano Predsjedništvo i ako jedan član ne može, onda ide drugi i to može da predstavlja problem, ali sve ćemo to usaglasiti sa predsjednikom Vučićem.

Milorad Dodik, 4.12.2022.

Ustvrdivši da je Vučić u ocjeni odnosa međunarodne zajednice prema Prištini veoma jasno markirao sve bitne tačke nepravednog odnosa i same EU, predsjednik Republike Srpske još jednom je ponovio da će nakon Vučićevog razgovora s važnim ljudima ponovo razgovarati i uskladiti njihov zajednički stav.

Istog dana u reakciji objavljenoj na zvaničnoj stranici Predsjedništva BiH član ovog tijela izvršne vlasti u našoj zemlji Denis Bećirović, kako je navedeno, odgovorio je na neutemeljene stavove predsjednika bh. entiteta Republika Srpska Milorada Dodika o usklađivanju stavova s predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, a u vezi s učešćem Bosne i Hercegovine na samitu “EU – Zapadni Balkan” 6. decembra u Tirani.

“Susjedne države ne mogu niti će ikada moći odlučivati o vanjskoj politici države Bosne i Hercegovine. O tome odlučuju nadležni organi države Bosne i Hercegovine”, naveo je Bećirović tim povodom, ustvrdivši, pored ostalog, da su Dodikovi stavovi neutemeljeni te da je Predsjedništvo donijelo odluku kojom je prihvatilo poziv za učešće na samitu.

Neutemeljeni stavovi i neovlašteno miješanje Milorada Dodika u pitanja koja nisu u njegovoj nadležnosti nemaju nikakvu pravnu snagu. Bilo kakvo usaglašavanje stavova između predsjednika bh. entiteta RS i predsjednika Srbije nema nikakav odraz na odluku države Bosne i Hercegovine. Gospodin Dodik i bh. entitet RS nisu ni pozvani da u bilo kakvom formatu učestvuju na ovom summitu, tako da je besmisleno uopće pominjati stavove entiteta u kontekstu učešća na Summitu u Tirani. Predsjedništvo BiH je donijelo odluku kojom je prihvatilo poziv za učešće na Summitu EU-Zapadni Balkan, te se usaglasilo u vezi s tim ko treba predstavljati Bosnu i Hercegovinu.

Denis Bećirović, 4,12.2022.

Da je, prije svega, Bećirovićeva tvrdnja da je Predsjedništvo BiH donijelo odluku kojom je prihvatilo poziv za učešće na summitu “EU – Zapadni Balkan” tačna, te se usaglasilo u vezi s tim ko treba predstavljati našu zemlju, svjedoči 1. redovna sjednica ovog tijela izvršne vlasti u BiH, održana u novom sazivu 30.11.2022. godine.

Na navedenoj sjednici jednoglasno je prihvaćen poziv za učešće BiH na samit u Tirani, a kako je potvrđeno u saopštenju sa sjednice, odlučeno je da delegaciju BiH na ovom samitu predvodi predsjedavajuća Predsjedništva BiH Željka Cvijanović.

Članovi Predsjedništva BiH su na današnjoj sjednici dogovorili da predsjedavajuća Predsjedništva BiH Željka Cvijanović, u ime Predsjedništva BiH, uputi pismo predsjedniku Evropskog vijeća Charlesu Michelu.

Predsjedništvo BiH, 30.12.2022.

Pored toga, da susjedne države ne mogu odlučivati o vanjskoj politici BiH, kao i da o tome odlučuju nadležni organi naše zemlje te da su neutemeljeni stavovi i neovlašteno miješanje predsjednika Republike Srpske u pitanja koja nisu u njegovoj nadležnosti, a koja kao takve nemaju nikakvu pravnu snagu, jasno je iz Ustava BiH.

Tako član III Ustav BiH, Nadležnosti i odnosi između institucija Bosne i Hercegovine i entiteta, između ostalog jasno definiše da je vanjska politika BiH u “nadležnosti institucija Bosne i Hercegovine”.

U kontekstu vanjske politike i nadležnosti i odnosa između državnog i entitetskog nivoa podsjećamo da postoji mogućnost, u skladu s članom V Ustava BiH, da “član Predsjedništva koji se ne slaže sa odlukom može odluku Predsjedništva proglasiti destruktivnom po vitalni interes entiteta za teritoriju sa koje je izabran, pod uslovom da to učini u roku od tri dana po njenom usvajanju”.

Takva odluka će biti odmah upućena Narodnoj skupštini Republike Srpske, ukoliko je tu izjavu dao član sa te teritorije; bošnjačkim delegatima u Domu naroda Federacije, ukoliko je takvu izjavu dao bošnjački član; ili hrvatskim delegatima u istom tijelu, ukoliko je tu izjavu dao hrvatski član. Ukoliko takav proglas bude potvrđen dvotrećinskom većinom glasova u roku od 10 dana po upućivanju, osporavana odluka Predsjedništva neće imati učinka.

Ustav BiH, član V

Osvrćući se na činjenicu da je Predsjedništvo BiH odluku o učešću na samitu u Tirani donijelo jednoglasno, ni navedeni mehanizam zaštite vitalnog interesa entiteta u ovom konkretnom slučaju više nije moguće koristiti.

Na kraju, s obzirom na činjenicu da je na zvaničnoj stranici Vijeća Evropske unije navedeno da se radi o “međunarodnom sastanku na vrhu EU-a i zemalja Zapadnog Balkana” te da Republika Srpska nije država, već entitet u sastavu BiH, tačna je i Bećirovićeva tvrdnja da “bh. entitet RS nije ni pozvan da u bilo kakvom formatu učestvuje na ovom samitu”.

Uzevši u obzir odluku Predsjedništva BiH, odredbe Ustava BiH, kao i sadržaj zvanične najave samita “EU – Zapadni Balkan”, koji će se održati u Tirani 6.12.2022. godine, Istinomjer tvrdnje Denisa Bećirovića, objavljene u njegovoj reakciji na istup Milorada Dodika, ocjenjuje istinitim.

(Istinomjer.ba)

 

Pitajte Istinomjer!