Neistina

Dodik: Nevidljivi objekti na sve strane

Milorad-Dodik“Naši argumenti su i novoizgrađene, obnovljene ili bolnice u izgradnji, poput onih u Bijeljini ili Nevesinju i mnogim drugim mjestima, domovi zdravlja, sportske dvorane, putevi i mostovi. Naši argumenti su Pravni i Ekonomski fakultet na Palama, Fakultet političkih nauka i Arhitektonsko-građevinski fakultet u Banjaluci, te mnoge druge obrazovne ustanove i studentski domovi, koje smo podigli i pomogli na sve načine. Da li je /predsjednik SDS-a/ Mladen Bosić toliko zaslijepljen pa ne želi to da vidi? Da želi mogao bi ih sigurno vidjeti”, istakao je predsjednik Srpske.

(Srna, 18.06.2014.)

Komentar:

Predizborna kampanja u RS odavno je krenula, pa se tako svakodnevno u javnosti mogu čuti optužbe opozicije na račun vlasti, ali i opravdanja vladajuće garniture u ovom entitetu. Tako je i predsjednik RS-a, Milorad Dodik, nedavno izjavio kako se rezultati vladavine stranke na čijem je čelu, mogu vidjeti na svakom koraku. Pomenuo je neke od projekata na kojima je radila Vlada RS-a, ali je i prešutio one koji su godinama na čekanju.

Vlada RS-a u proteklom mandatu samo je djelimično započela ispunjavati predizborno obećanje o izgradnji i rekonstrukciji bolnica u ovom entitetu. Bolnica u Bijeljini zvanično je otvorena u julu prošle godine, no rokovi za završetak njene izgradnje u više navrata su probijani.

Što se tiče rekonstrukcija bolnica u Doboju i Istočnom Sarajevu, dinamika radova se ne odvija predviđenim tokom pa se već sada može zaključiti da od realizacije ovih projekata neće biti ništa do kraja ovog mandata. Rekonstrukcija bolnice u Istočnom Sarajevu najavljivana je još za januar 2012. godine, ali realizacija ovog projekta nije započela ni do danas, a Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Dragan Bogdanić u aprilu ove godine je rekao kako je upućen zahtjev Vijeću ministara BiH da uđe u kreditni aranžman u iznosu od 80 miliona KM za bolnice u Doboju i Istočnom Sarajevu. Iz ovoga se jasno vidi da realizacija ovih projekata nije započeta.

Ako pogledamo realizaciju projekata izgradnje studentskih domova u RS, situacija nije ništa bolja od one sa izgradnjom bolnica u ovom entitetu. Izgradnja studentskog doma na Palama je započela početkom ove godine, a njegovo otvaranje je najavljeno za oktobar. Međutim, sa druge strane, već godinama je prisutan problem smještaja studenata u Banjaluci, a zbog neizgradnje četvrtog paviljona studentskog doma u ovom gradu studenti su sredinom prošle godine organizovali i demonstracije. Podsjećamo i da je Dodik još prije dvije godine najavljivao izgradnju ovog paviljona što se nije desilo, a o čemu je iranije pisao Istinomjer. Nakon protesta, studentima je obećan skori početak realizacije ovog projekta. Ipak, premijerka RS-a Željka Cvijanović tek je u februaru ove godine najavila njegovu realizaciju, a ugovor je potpisan tek krajem marta. Prema dostupnim informacijama, gradnja paviljona tek je započeta.

Dakle, ako uzmemo u obzir sve navedeno, možemo zaključiti da izjava koju je dao Dodik u predizborne svrhe nije istinita. Neke projekte Vlada je tek djelimično započela realizovati, ali to ne može biti dovoljno da se konstatuje da su rezultati „vidljivi na svakom koraku“, kako je ustvrdio Dodik.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!