Neispunjeno

Bolnica Kasindo: Bez grčkih novaca nema ni obnove

Bolnica Kasindol
Bolnica Kasindol

Pokretanje međunarodnog tendera za početak građevinskih radova na rekonstrukciji bolnice Kasindo očekuje se u januaru – rekao je danas predsjednik Skupštine grada Istočno Sarajevo Miroslav Lučić. Lučić je rekao odbornicima da je ovo saznao u razgovoru sa pomoćnikom ministra zdravlja Republike Srpske Milanom Skrobićem.

(Srna, 24.12.2011.)

FOKUS: Pomenuli ste bolnicu Kasindo, a javnosti je dobro poznato da su sjednice Skupštine grada Istočno Sarajevo mjesecima unazad otvarane informacijom o realizaciji zaključaka u vezi s njenom izgradnjom. To je tumačeno i kao određena vrsta pritiska?

LUČIĆ: Ne vidim ništa sporno u takvom početku posljednjih sjednica Skupštine grada, jer pitanje bolnice u Kasindolu za Istočno Sarajevo i ovdašnje građane je svakodnevna aktuelnost i nešto od krucijalnog interesa i za grad, i za sve gradske opštine, naše građane. Naš posao i jeste bio da resorno ministarstvo u Vladi RS stalno podsjećamo na to i ne smatram to pritiskom, već našim odgovornim pristupom prema rješavanju pitanja od životnog značaja za naše građane. Tumačili to na ovakav, ili onakav način, stoji činjenica da smo na određeni način i natjerali, bolje reći požurili i dodatno aktivirali Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite RS da snažnije krene u akciju u vezi sa izgradnjom nove bolnice, ili rekonstrukcijom paviljona “Srbija”. To je projekat koji bi trebalo da se realizuje uz pomoć Vlade Republike Grčke i očekujemo objavljivanje međunarodnog tendera.

(Fokus, 29.01.2012.)

Komentar:

Od najavljenog objavljivanja tendera za rekonstrukciju bolnice Kasindo u januaru, kako se vidi iz dvije prethodne izjave, očigledno nije bilo ništa. Sredstva namjenjena za obnovu bolnice Kasindo u iznosu od oko 1,9 miliona eura, koja su obećana još prije tri godine, predstavljaju dio od ukupno 19 miliona eura koje je Grčka izdvojila za HiPERB – Program za ekonomsku rekonstrukciju i razvoj Balkana. No, zbog finansijske krize u kojoj se našla ova država, početak ovog projekta konstantno se odlaže, a izgleda da se tome i dalje ne nazire kraj. Sredstva za ovu bolnicu nisu obezbijeđena ni iz najnovijih zaduživanja – poslanici u Skupštini Republike Srpske nastojali su da projekat rekonstrukcije bolnice u Kasindolu uvrste u kredit Evropske investicijske banke od 100 miliona eura, ali je Vlada RS odgovorila da bi to zahtijevalo izmjenu projekta sa Grčkom i novi krug pregovora sa Bankom, što bi oduzelo i previše vremena, te je kredit usmjeren na rekonstrukciju Kliničkog centra u Banjaluci i bolnicu u Bijeljini, dok je bolnica u Istočnom Sarajevu, čija infrastruktura se nalazi u najgorem stanju, i dalje ostala na čekanju.

Krajem prošle godine, Miroslav Lučić je Srni rekao kako je “od nacionalnog koordinatora za HIPERB program saznao da su u budžetu Vlade Grčke planirana sredstva za tu investiciju” i na tome utemeljio svoju najavu o raspisivanju tendera do kraja januara. Januar je prošao, tender nije raspisan, a s obzirom da Grčka trenutno spada u najgore ekonomije Europe i svakodnevno je suočena su budžetskim rezovima i protestima nezadovoljnih građana, teško da će se to i dogoditi u dogledno vrijeme.

Pitajte Istinomjer!