Dodatna pitanja Evropske komisije

Istinomjer je nebrojno puta pisao na temu odgovora na Upitnik Evropske komisije od kojeg zavisi mišljenja i izjašnjenje EK o zahtjevu za članstvo Bosne i Hercegovine u EU. Nakon mnogih promašenih rokova, BiH je krajem februara ove godine konačno dostavila odgovore na upitnik, a nedavno smo dobili i 655 dodatnih pitanja.

Odgovarajući na pitanje može li Mehanizam koordinacije odgovoriti ovom “novom” zadatku, i kakve su procjene u vezi s kandidatskim statusom za BiH, predsjedavajući Vijeća ministara BiH, Denis Zvizdić odgovorio je sljedeće:

Mi smo očekivali dodatna pitanja, štaviše dobili smo manje dodatnih pitanja nego što je to recimo dobila Srbija i Albanija u odnosu na ukupan broj baznih pitanja, što govori da su naši prvi odgovori bili vrlo ozbiljni, sadržajni tako da ova pitanja ustvari samo znače njihov upit da li se u međuvremenu nešto promijenilo i da li imamo neke dodatne informacije i pojašnjenja određenih procedura.

(Denis Zvizdić, 26.07.2018.)

Zvizdić je i u svojim ranijim izjavama često isticao da očekuje dodatna pitanja EK, a njegova konstatacija da je BiH dobila manje dodatnih pitanja od Srbije i Albanije, u odnosu na ukupan broj baznih pitanja, je tačna.

Naime, Srbija je dobila 629, a Albanija 500 dodatnih pitanja, a broj bazičnih pitanja, koje su ove dvije zemlje dobile u svojim upitnicima, iznosio je oko 2.200. Podsjećamo, Bosna i Hercegovina trebala je odgovoriti na 3.242 bazičnih pitanja, a dobila je 655 dodatnih, zbog čega je Zvizdićeva tvrdnja da je BiH dobila manje dodatnih pitanja od Srbije i Albanije, uzimajući u obzir broj pitanja iz Upitnika EK, istinita.

U saopćenju Direkcije za evropske integracije BiH navodi se da je svrha dodatnih pitanja “da pojasne prethodno dostavljene odgovore, konstatiraju promjene u odnosu na odgovore na Upitnik i uključe podatke za 2017. godinu koji ranije nisu mogli biti prikupljeni.”

Istinomjer će pratiti u kom roku i na koji način će država Bosna i Hercegovina odgovoriti Evropskoj komisiji na dodatna pitanja.

 

(Istinomjer.ba)

Halid Genjac

Statuti DF-a i SDP-a BiH demantuju tvrdnju Halida Genjca

Generalni sekretar Stranke demokratske akcije (SDA), Halid Genjac tokom nedavno održanog 7. Kongresa ove političke...

Nakon Deklaracije iz 2015. godine PDP nije “trajno isključio” SDA iz potencijalnih koalicija

Na svom 7. Kongresu održanom 14.09.2019. godine Stranka demokratske akcije (SDA) pored ostalog usvojila je Programsku deklaraciju. Uslijedile su reakcije jednog dijela političkih subjekata i njihovih...Uskoro završetak gradnje polaznog autobuskog stajališta u Vogošći

Polovinom marta  2019. godine, između Opštine Vogošća i firme Termo Beton iz Breze, potpisan je ugovor o gradnji polaznog autobuskog stajališta u Vogošći. Kako je tada navedeno, planirano je...