Istina

Dodatna pitanja Evropske komisije

Istinomjer je nebrojno puta pisao na temu odgovora na Upitnik Evropske komisije od kojeg zavisi mišljenja i izjašnjenje EK o zahtjevu za članstvo Bosne i Hercegovine u EU. Nakon mnogih promašenih rokova, BiH je krajem februara ove godine konačno dostavila odgovore na upitnik, a nedavno smo dobili i 655 dodatnih pitanja.

Odgovarajući na pitanje može li Mehanizam koordinacije odgovoriti ovom “novom” zadatku, i kakve su procjene u vezi s kandidatskim statusom za BiH, predsjedavajući Vijeća ministara BiH, Denis Zvizdić odgovorio je sljedeće:

Mi smo očekivali dodatna pitanja, štaviše dobili smo manje dodatnih pitanja nego što je to recimo dobila Srbija i Albanija u odnosu na ukupan broj baznih pitanja, što govori da su naši prvi odgovori bili vrlo ozbiljni, sadržajni tako da ova pitanja ustvari samo znače njihov upit da li se u međuvremenu nešto promijenilo i da li imamo neke dodatne informacije i pojašnjenja određenih procedura.

(Denis Zvizdić, 26.07.2018.)

Zvizdić je i u svojim ranijim izjavama često isticao da očekuje dodatna pitanja EK, a njegova konstatacija da je BiH dobila manje dodatnih pitanja od Srbije i Albanije, u odnosu na ukupan broj baznih pitanja, je tačna.

Naime, Srbija je dobila 629, a Albanija 500 dodatnih pitanja, a broj bazičnih pitanja, koje su ove dvije zemlje dobile u svojim upitnicima, iznosio je oko 2.200. Podsjećamo, Bosna i Hercegovina trebala je odgovoriti na 3.242 bazičnih pitanja, a dobila je 655 dodatnih, zbog čega je Zvizdićeva tvrdnja da je BiH dobila manje dodatnih pitanja od Srbije i Albanije, uzimajući u obzir broj pitanja iz Upitnika EK, istinita.

U saopćenju Direkcije za evropske integracije BiH navodi se da je svrha dodatnih pitanja “da pojasne prethodno dostavljene odgovore, konstatiraju promjene u odnosu na odgovore na Upitnik i uključe podatke za 2017. godinu koji ranije nisu mogli biti prikupljeni.”

Istinomjer će pratiti u kom roku i na koji način će država Bosna i Hercegovina odgovoriti Evropskoj komisiji na dodatna pitanja.

 

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!