Neispunjeno

Do obustave isporuke prirodnog gasa ipak je došlo

Nakon što su federalni ministar energije, rudarstva i industrije Nermin Džindić i direktor kompanije “BH-Gas” Jasmin Salkić, građanima poručili da nema razloga da brinu i da do obustave snabdijevanjem FBiH prirodnim gasom neće doći, 1. oktobra ipak je obustavljeno snabdijevanje Sarajeva ovim energentom. Prema informacijama iz kompanije “Sarajevogas”, gasa ima dovoljno samo do 3. oktobra.

Nakon sjednice Vlade FBiH, održane 26. septembra, ministar Džindić je rekao kako su obezbijeđene dovoljne količine gasa za 2019. i 2020. godinu.

Što se tiče informacije da BH-Gas nije dogovorio količine za 2019. godinu niti je najavio količine za 2020. godinu, kod mene je drugi akt. Zvaničan akt ‘Od BH-gasa Srbija gasu’. (…) “Sve ove informacije i svake godine pred grijnu sezonu dolazi do određenih turbulencija i spektakularnih najava gašenja i zavrtanja ventila.”

Nermin Džindić, 26.09.2019.

Direktor BH-Gasa, Jasmin Salkić medijima je također rekao da nema razloga za brigu.

U posljednje tri godine BH-Gas je stabilizirao svoje poslovanje i vratio se u utakmicu. Sve fakture i obaveze su plaćene. Kompanija koja je jučer pustila spin u medije jednostavno ne postoji u pravnom prometu između BH-Gasa i Srbijagasa. Dakle, za 21 godinu ta kompanija uopće nema ugovor za tu vrstu transporta. Nije bila jasna namjera za izazivanje neke lažne panike.”

Jasmin Salkić, 26.09.2019.

Podsjećamo, iz preduzeća “Gas promet” sa Pala, koje je inače operater transportnog sistema prirodnog gasa u RS, 25. septembra je poručeno da je zbog isteka postojećeg ugovora o snabdijevanju veoma izgledno da će potrošači u Federaciji BiH od 1. oktobra ostati bez prirodnog gasa. U skladu sa ovom najavom u utorak 1. oktobra je i obustavljena isporuka gasa FBiH.

S obzirom na to, Istinomjer će ranija obećanja resornog ministra Nermina Džinića I direktora kompanije BH Gas, Jasmina Salkića ocijeniti kao neispunjena.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!