Analize

Da li političari trebaju biti favorizirani prilikom vakcinacije?

Gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović primio je vakcinu protiv koronavirusa krajem marta, te tako, izuzimajući zdravstvene radnike, postao jedan od rijetkih građana ovog grada koji je imao čast da se imunizira unutar granica Bosne i Hercegovine. Uprkos ovoj činjenici, Kasumović ne smatra da je bio privilegovan dobijanjem prilike za vakcinaciju.

FOTO: JU Dom zdravlja Zenica

Nekoliko dana prije Kasumovića, svoju prvu dozu vakcine primio je i Adnan Jupić, ministar zdravstva Zeničko-dobojskog kantona, ali, prema njegovim riječima, vakcinu je primio kao medicinar:

Činjenica je da sam ja kao zdravstveni radnik došao da primim vakcinu, a ne kao ministar. (…) U prve dvije faze raspodjele doniranih vakcina, Zeničko-dobojski kanton dobio je ukupno oko 1.500 doza, a što je nedovoljno i za vakcinisanje svih zdravstvenih radnika, koji su iskazali želju da budu vakcinisani.

Adnan Jupić, 23. 3. 2021.

I pored riječi Jusića da raspoložive doze nisu dovoljne da se vakcinišu ni svi zdravstveni radnici Zeničko-dobojskog kantona, gradonačelnik Kasumović je ipak pristupio vakcinaciji. U izjavi za O kanal, odgovorio je onima koji su kritikovali ovakav potez:

Nema toga koji je narodu svom ugodio. Jedni govore da je to privilegija. Nikakva privilegija nije, evo mogao je ko hoće da se prijavi.

Fuad Kasumović, 1. 4. 2021.

Kako je izjavio poslije vakcinacije, Kasumović je osjećao potrebu da poduzme ovaj korak s obzirom na to da mu veliki broj građana Zenice vjeruje i podržava ga, te je tako želio preporučiti sugrađanima da i oni isto urade.

Kada će tačno stanovnici Federacije BiH, pa tako i Zenice, biti u prilici slijediti primjer gradonačelnika Kasumovića, još uvijek nije poznato. Naime, unutar ovog entiteta masovna vakcinacija nije počela, niti se nazire kada bi se ovo moglo desiti. Prema trenutnoj situaciji, entitetu FBiH je pripalo 32.310 doza vakcina nabavljenih preko globalnog mehanizma COVAX, 17.980 doza koje je donirala Turska, kao i 10.000 doza doniranih od Srbije, a kako navodi Klix, iz Zavoda za javno zdravstvo FBiH su poručili da će vakcine u svim narednim isporukama biti korištene za vakcinaciju preostalih radnika u zdravstvu.

Direktor Zavoda za javno zdravstvo FBiH Davor Pehar je također potvrdio da su prioritetne skupine za vakcinisanje “u prvom redu zdravstveni djelatnici i drugo zdravstveno osoblje, zatim štićenici socijalnih ustanova za starije osobe, osobe preko 65 godina kao i djelatnici koji rade u tim ustanovama, zatim osobe sa hroničnim bolestima te osobe koje su zaposlene u nekim značajnijim javnim službama”. O planovima vakcinacije u FBiH, odnosno o pitanju ko određuje prioritetne skupine za imunizaciju u ovom entitetu, Istinomjer je već pisao u svojoj analizi.

I Vjekoslav Mandić, ministar zdravstva u Vladi FBiH, također je jedan od javnih funkcionera koji su bili među prvima u redu za primanje donirane vakcine. Podsjećamo da je upravo Vlada u kojoj učestvuje Mandić u više navrata bezuspješno pokušala nabaviti vakcine protiv koronavirusa direktnom nabavkom, uprkos porukama da “nema toga šta FBiH neće uraditi” da bi se ovo ostvarilo. Međutim, Mandić je, baš kao i Kasumović, izjavio da činom vakcinisanja želi biti primjer drugima kako postupiti.

Da nosioci izvršnih funkcija nisu jedini koji su vakcine primili mnogo prije sugrađana koji nisu dio vlasti, pokazuje primjer Ustavnog suda BiH koji je o javnom trošku vodio svoje uposlenike i njihove porodice na vakcinaciju u Beograd, što je odobrio i predsjednik ove institucije Zlatko Knežević:

U kontaktima s kolegama iz Ustavnog suda u Srbiji smo došli do informacija da postoji mogućnost da se zaposleni u Ustavnom sudu BiH vakcinišu u Srbiji. Zašto? Jer vakcina niti je bilo, a izgleda da neće biti ni u narednih 15 dana u BiH. Nismo o vlastitom trošku, jer ovo nije bio izlet, nije bilo hvatanje pahulja na Zlatiboru nego put da se obavi dužnost, da se bude zdrav i da se radi posao.

Zlatko Knežević, 17. 3. 2021.

S druge strane, nepravedno bi bilo izdvojiti samo bosanskohercegovačke funkcionere kao jedine koji su prioritizirani prilikom imunizacije, s obzirom na to da je ovo slučaj u mnogim krajevima svijeta. U Sjedinjenim Američkim Državama kontroverze je izazvala činjenica da se tadašnji potpredsjednik Mike Pence vakcinisao samo četiri dana nakon prve upotrijebljene vakcine u toj državi. Uz objašnjenje da je neophodno osigurati kontinuirano funkcionisanje vlasti tokom kriznih situacija, priliku za prioritetnu vakcinaciju imali su i ostali članovi federalne vlade SAD-a:

Službenici iz sve tri grane vlasti primit će vakcine u skladu s protokolom kontinuiranog funkcionisanja vlasti. Američki narod mora biti siguran da će dobiti istu sigurno i djelotvornu vakcinu kao dužnosnici američke vlade, prema savjetima javnih zdravstvenih stručnjaka i vodstva nacionalne sigurnosti.

John Ullyot, glasnogovornik Odbora za nacionalnu sigurnost Bijele kuće, 13. 12. 2020.

FOTO: Getty Images

U susjednoj Srbiji, prvi na listi za vakcinisanje bili su premijerka Ana Brnabić, ministrica za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Darija Kisić Tepavčević, epidemiolog i član Kriznog štaba Predrag Kon, epidemiologinja Vesna Šuljagić sa Vojnomedicinske akademije (VMA) i akademik Predrag Peško, profesor hirurgije univerziteta u Beogradu i Hajdelbergu.

Kao premijerka i kao neko ko vodi Krizni štab, osećala sam obavezu da budem prva koje će primiti vakcinu, kako bi pokazala da verujemo u nju, kao i u naše institucije

Ana Brnabić, 24. 12. 2020.

Međutim, za razliku od FBiH, u SAD-u je od početka vakcinacije do dana pisanja ove analize vakcinisano 32,15% populacije, dok je u Srbiji 21,76% građana vakcinisano, prema statistici stranice Our World in Data.

Procenat vakcinisanih osoba po državama (Izvor: Our World in Data)

U skladu s tim, opravdanja javnih funkcionera u ovim zemljama da su iskoristili svoju poziciju i ugled u društvu kako bi poslužili kao primjer sugrađanima su, s obzirom na tempo imunizacije, očigledno bila svrsishodna. S druge strane, upitno je kako se stanovnici FBiH mogu ugledati na svoje predstavnike u vlasti ako uopšte nisu u mogućnosti postupiti na isti način kao i oni, a samim tim i koliko su izjave poput Kasumovićeve, da gradonačelnik nije privilegovan prilikom vakcinacije, zaista utemeljene.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!