Poluistina

Da li “narod” hoće SDA?

Govoreći o formiranju nove Vlade KS i mogućim koalicionim partnerima, načelnik Općine Novi Grad Sarajevo i nosilac liste SDA za KS, Semir Efendić se osvrnuo na izborni rezultat svoje stranke, te ustvrdio da je ona osvojila veću podršku nego 2014. godine.

SDA kao stranka koja je vodila Vladu u protekle 4 godine, iako je imala veliki problem s premijerom Konakovićem koji je unutar SDA vodio vlastiti politički projekt, dobila je podršku naroda ili građana još veću nego što je ona bila na proteklim općim izborima 2014. godine. To znači da narod hoće sa SDA, a stranke koje kažu da neće, trebaju biti svjesne da oni, ustvari, neće s narodom. Ne bi trebalo da potcjenjuju snagu naroda. Najglasniji u tome da neće sa SDA su Narod i pravda i Naša stranka. Nećemo ni mi s njima.”

Semir Efendić, 02.11.2018.

Stranka demokratske akcije, prema potvrđenim rezultatima izbora 2014. godine, osvojila je 52.844 glasa u KS, što im je donijelo 10 direktnih mandata u Skupštini ovog kantona. Ove godine, prema posljednjim utvrđenim rezultatima objavljenim na web stranici CIK-a, SDA je osvojila 54.066 glasova, odnosno 1.222 glasa više nego 2014. godine, a ovaj rezultat im je također donio 10 direktnih mandata u Skupštini KS.

CIK – Potvrđeni rezultati Općih izbora 2014. godine

Efendićeva tvrdnja da je SDA dobila više glasova nego na prethodnim Općim izborima je istinita, međutim s obzirom na rezultate drugih partija u KS, ne može se baš reći da “narod hoće SDA”.

Iako je SDA, kao pojedinačna parija procentualno osvojila najviše glasova – 24,8%, ostale stranke koje pominje Efendić osvojile su daleko više.

CIK – Utvrđeni rezultati Općih izbora 2018. godine, 02.11.2018.

Narod i pravda, Naša stranka, Demokratska fronta, Socijaldemokratska partija BiH i Savez za bolju budućnost zajedno su osvojili 114.206 glasova, ili 22 mandata. Samo dvije stranke, za koje Efendić tvrdi da su “najglasnije u tome da neće sa SDA”, Narod i Pravda i Naša stranka, osvojile su više glasova od SDA – 58.207, te 1 direktni mandat više. Broj glasova koje su osvojile druge partije, jasno demantuje Efendića u konstataciji da se “narod” odlučio za SDA.

Čak i da koalira sa istim partijama sa kojima je bila u vlasti (SBB, BOSS i BPS) u proteklom mandatu, SDA ne bi mogla okupiti većinu, bez neke od stranaka (NS, SDP, DF, NiP) koje trenutno vrše pregovore o uspostavi koalicije u KS.

S obzirom da SDA jeste osvojila nešto više glasova nego 2014. godine, ali da to ipak ne znači da ima apsolutnu podršku, Istinomjer će Efendićeve tvrdnje ocijeniti kao poluistinite.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!