Neistina

Da li je BiH realizirala sve obaveze sa evropske agende?

Predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, Denis Zvizdić je naglasivši da je Mišljenje Evropske komisije koje smo dobili sa 14 preporuka i 115 prioriteta “vezano za otvaranje poglavlja za BiH”, ustvrdio da je BiH uspješno obavila zadatak koji se odnosio na odgovore na Upitnik EK i dodatna pitanja.

Mi smo to iskreno očekivali kada smo završili jedan od najkompleksnijih i najsloženijih zadataka, a to je uspješno odgovaranje na pitanja iz upitnika. Nažalost nije tada došlo do dodjeljivanja kandidatskog statusa ne zato što BiH nije realizirala svoje obaveze sa evropske agende. Naprotiv, mi smo realizirali sve obaveze, ali smo slali loše političke poruke.

Denis Zvizdić, 30. januar 2020.

U kontekstu odgovora na Upitnik koji su dostavljeni iz BiH, Evropska komisija je u svom Mišljenju navela:

Ovo mišljenje je pripremljeno prema istoj metodologiji korištenoj u prethodnim mišljenjima Komisije. U okviru Upitnika i njegovih dodatnih pitanja, Bosna i Hercegovina je dobila ukupno 3 897 pitanja koja obuhvataju sve politike EU. Državi je trebalo 14 mjeseci da odgovori na prva 3 242 pitanja i 8 mjeseci da odgovori na 655 pitanja. Uprkos uspostavljenom mehanizmu koordinacije za pitanja koja se tiču EU, vlasti se nisu mogle dogovoriti da dostave odgovore na 22 pitanja: jedno iz političkih kriterija, četiri iz regionalne politike i 17 iz politike obrazovanja.”

Mišljenje EK, maj 2019.

Treba napomenuti i da se o sticanju kandidatskog statusa govorilo i u periodu kada se odgovaralo na dodatna pitanja iz Upitnika EK, kada je Denis Zvizdić u svojstvu predsjedavajućeg Vijeća ministara izjavio da bi BiH slanjem odgovora na dodatna pitanja “ispunila uvjete za dobivanje kandidatskog statusa”.

Međutim u Mišljenju EK koje je stiglo nakon toga jasno je navedeno da se bh. vlasti nisu mogle usaglasiti oko odgovora na 22 pitanja.

Istinomjer će stoga ponovo izjavu Denisa Zvizdića da je BiH uspješno odgovorila na Upitnik EK, ali i “realizirala svoje obaveze sa evropske agende”, ocijeniti kao neistinitu.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!