Neispunjeno

Cvijanović: Aktivnosti oko Elektroprenosa i dalje kasne

zeljka-cvijanovicPredsjednik Vlade RS Željka Cvijanović izjavila je Srni da je današnji sastanak u Briselu sa predstavnicima Evropske komisije o razvoju kompanije “Elektroprenos BiH” bio uspješan i da je zaključeno da se može početi sa raspodjelom dobiti od 100 miliona KM. (…)

“Zaključak je da možemo da idemo sa raspodjelom dobiti od 100 miliona KM, da se ostali dio novca koristi onako kako smo to ranije planirali, svakako za investicije, a utvrđeni su određeni rokovi kada je riječ o investicionom ciklusu“, navela je Cvijanovićeva.

(Klix.ba, 28.01.2014.)

Komentar:

Nakon sastanka sa predstavnicima Evropske komisije, koji je održan u Briselu krajem januara ove godine, premijerka RS-a Željka Cvijanović je izjavila kako se odmah može početi sa raspodjelom dijela dobiti kompanije Elektroprenos u iznosu od oko 100 miliona KM. No, iako su krajem prošle godine, kada je izabrano novo rukovodstvo kompanije, uloženi napori da se ova kompanija konačno deblokira, sa raspodjelom se ipak nije krenulo krajem januara.

Da bi se to konačno dogodilo, upravni odbor kompanije morao je donijeti plan raspodjele sredstava, što se dogodilo tek prije nekoliko dana, da bi to konačno potvrdila i skupština akcionara kompanije, što se dogodilo tek jučer. Pored toga, bilo je potrebno usvojiti i izmjene Zakona o osnivanju kompanije Elektroprenos, što se desilo tek 12. marta ove godine.

Dakle, odluka o raspodjeli konačno je usvojena sa dva mjeseca zakašnjenja u odnosu na izjavu premijerke RS.

Osim raspodjele dobiti, Cvijanović je na sastanku Briselu napomenula i da će Sekretarijatu Energetske zajednice biti dostavljeni nacrti investicionih planova, koji su već završeni, kako bi to tijelo moglo dati određene sugestije.

“Najkasnije do kraja februara idemo na usvajanje naših investicionih planova, nakon što dobijemo sugestije od Energetske zajednice”, najavila je tada Cvijanovićeva.

Međutim, ni investicioni planovi nisu usvojeni krajem februara, nego tek 26. marta, na već pomenutoj sjednici UO Elektroprenosa, te su potvrđeni na jučer održanoj sjednici Skupštine akcionara kompanije, pa prema tome ni ovo obećanje nije ispunjeno u datom roku.

Dakle, iako je priča o deblokadi Elektroprenosa u svakom slučaju pozitivna, možemo zaključiti da ona traje predugo. Deblokada ove kompanije se najavljivala kroz cijeli aktuelni mandat od 2010. godine, da bi tek pred njegov kraj postala izvjesna, mada i to sa stalnim zakašnjenjima u odnosu na najave zvaničnika/ca o početku deblokade i raspodjele sredstava.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!