Nedosljedno

Čolak: Nisam zadovoljan, ali ništa ne radim

barisa-colakMinistar pravde BiH, Bariša Čolak, izrazio je mišljenje da je BiH u nekim segmentima u pravosuđu čak ispred svojih susjeda.

(RFE, 28.11.2010.)

„Svakako da smo određene pomake napravili, međutim, iskreno mislim da ne možemo biti u potpunosti zadovoljni niti brzinom reformi koje provodimo, a ponekad ni samom kvalitetom tih reformi“, kazao je ministar Čolak.

(Fena, 05.02.2013.)

Komentar:

Reforma pravosuđa u BiH započela je prije deset godina, još 2003. godine, a Bariša Čolak se na poziciji ministra pravde BiH nalazi od 2007. godine, gdje je izabran nakon Opštih izbora 2006. godine. Dakle, šest od deset godina, koliko traje proces reforme pravosudnog sistema u BiH, Čolak je bio na čelu državnog ministarstva koje je najpozvanije i najoodgovornije za cijeli proces provođenja reforme, kojom na kraju nije zadovoljan.

Interesantno je da je, još prije više od tri godine, Čolak smatrao da je pravosudni sistem u BiH napredniji od pravosudnih sistema u susjednim zemljama, da bi na nedavnoj konferenciji ministara pravde iz BiH rekao kako nije zadovoljan brzinom reformi koje se provode.

Od kada je u junu 2011. godine započeo Strukturalni dijalog o reformi pravosudnog sistema u BiH, sam Čolak je najavljivao mnoge inicijative i prijedloge zakona koji bi se trebali usvojiti, no još se ništa od toga nije dogodilo, a dijalog je upao u krizu.

Prvenstveno, Čolak je najavljivao mogućnost formiranja Apelacionog suda na nivou države, kao i nacrt zakona koji je spreman, ali koji još uvijek nije razmatran. Pored toga, govorio je i o potrebi formiranja privrednih sudova u FBiH, koji bi se trebali formirati na način kako je to urađeno u RS.

Ništa od navedenog nije se dogodilo u posljednjih šest godina koliko Bariša Čolak obavlja funkciju ministra pravde u BiH, pa se, osim toga da je skupio popriličan broj neispunjenih obećanja, može zaključiti i da je nedosljedan ranijim stavovima prema kojima je bio zadovoljan procesom reforme.

Konačno, vrlo je neozbiljno kada ministar pravde nakon više od 6 godina kaže kako nije zadovoljan procesom za koji je nadležan, bez da preduzme inicijativu i konkretne poteze za njegovo ubrzanje.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!