Ispunjeno

Četiri žene na ministarskim pozicijama u novoformiranoj Vladi KS-a

U mjesecima koji su uslijedili nakon predaje zahtjeva za smjenu Vlade Kantona Sarajevo (KS) na čelu sa Marijem Nenadićem, predstavnici stranaka tzv. Četvorke, koju čine Narod i pravda, Naša stranka, SDP BiH i NBL, govorili su o planovima buduće vlade, podjeli resora između stranaka, imenima kandidata/kinja za ministarske pozicije, te o broju žena koje će se naći na pomenutim pozicijama.

U razgovoru za portal BUKA, stari/novi premijer KS-a Edin Forto je na pitanje o broju žena u budućoj Vladi KS-a ustvrdio da će četiri žene biti na ministarskim pozicijama u novoj vladi.

BUKA: Kadar ste građanske, liberalne stranke, ali morate priznati da je broj žena u Vladi Šestorke bio nedovoljan. Hoće li se to promijeniti?

FORTO: Naravno. Kad se tek počela spominjati mogućnost smjene Vlade i formiranja nove, rekli smo da u toj novoj vladi moraju biti najmanje četiri ministrice. I bit će.

BUKA, 12. 12. 2020.

Izvor: Instagram profil Naše stranke

Podsjećamo, od Općih izbora 2018. godine do danas u Kantonu Sarajevu formirana su tri saziva Vlade KS-a – Vlada na čelu sa Edinom Fortom od decembra 2018. do marta 2020. godine, kada je formirana Vlada KS-a na čelu sa Marijem Nenadićem, te treći saziv Vlade KS-a koji je formiran 5. 1. 2021. godine, gdje se na premijerskoj poziciji ponovno našao stari/novi premijer Edin Forto.

U sazivu Vlade KS-a na čelu sa Fortom na ministarskim pozicijama bile su samo dvije žene – Zineta Bogunić na poziciji ministrice za obrazovanje, nauku i mlade, i Lejla Brčić na poziciji ministrice pravde i uprave.

U Vladi Marija Nenadića na ministarskim pozicijama bile su tri žene – Mersa Kustura na poziciji ministrice pravde i uprave, Nihada Glamoč na poziciji ministrice komunalne privrede i infrastrukture i Jasna Agić na poziciji ministrice za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice.

Treći saziv Vlade KS-a u ovom mandatnom periodu formiran je 5. 1. 2020. godine, a na ministarskim pozicijama ovog puta su četiri žene, što predstavlja najveći broj žena u sastavu Vlade KS-a od 1996. godine do danas. Ivana Prvulović imenovana je za ministricu za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice, Lejla Brčić za ministricu pravde i uprave, Melika Husić-Mehmedović za ministricu nauke, visokog obrazovanja i mladih i Naida Hota-Muminović za ministricu odgoja i obrazovanja.

Ovim Istinomjer obećanje premijera KS-a Edina Forte o broju žena na ministarskim pozicijama u novoformiranoj Vladi KS-a ocjenjuje ispunjenim.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!