Neistina

Čerkez prebacuje odgovornost

Saga oko osnivanja škole koja bi radila po planu i programu na bosanskom jeziku u Jajcu ne jenjava. Ministrica Katica Čerkez je u epicentru zbivanja, a njene izjave po ovom pitanju su, u najmanju ruku zanimljive.

Na pitanje novinara dokle se stiglo sa rješavanjem problema "dvije škole pod jednim krovom" ministrica obrazovanja SBK-a Katica Čerkez je rekla da za nju "to nije nikada problem". ( Srecko Stipovic - Anadolu Agency )

Nakon što su djeca iz Jajca dobila podršku bosanskohercegovačke javnosti u svom nastojanju da i dalje idu zajedno u školu, te nakon što je Skupština SBK donijela odluku o osnivanju škole koja bi radila po planu i programu na bosanskom jeziku, ministrica Čerkez je izjavila sljedeće:

Uz svo uvažavanje i poštovanje prava djece, kada se vratimo u okvire zakona osnovnih i srednjih škola vidjet ćemo da tu decidno stoji da o tome odlučuju roditelji djece. Djeca su maloljetna, ona svakako imaju pravo iskazati svoje mišljenje i to poštujem, ali isto tako na drugoj strani postoje roditelji koji odlučuju o njihovim pravima. Oni su tražili da se osigura mogućnost izbora u Jajcu.

Katica Čerkez, 12.07.2016.

Prilikom davanja ove izjave, ministrica je naglasila i da je zvanični stav roditelja i lokalne zajednice u Jajcu da treba osnovati novu školu koja bi radila po planu i programu na bosanskom jeziku.

Samo mjesec dana nakon što je odluka donesena, Katica Čerkez je izjavila da ima informacije da će lokalna zajednica zaustaviti tu odluku:

Ta odluka bi trebalo da bude obustavljena, a do naredne školske godine pitanje jezika i nacionalne grupe predmeta u svim školama u SBK, kao i grbova i simbola, trebalo bi da bude uređeno. Sada je kasno da se to mijenja, prošli su rokovi, a prema mojim podacima, lokalna zajednica zaustavlja proces implementacije planirane odluke.

Katica Čerkez, 12.08.2016.

Dakle, jasno je da je ministrica Čerkez u ovom slučaju, nakon pritiska javnosti pokušala da odgovornost za osnivanje škole prebaci na lokalnu zajednicu, da bi samo mjesec dana nakon te izjave rekla da će lokalna zajednica stopirati osnivanje škole, što implicira da lokalna zajednica nije ni bila za osnivanje nove škole.

U prilog ovom stavu ide i izjava Edina Hozana, načelnika opštine Jajce, koji je rekao da je ministarstvo Ministarstvo obrazovanja Srednjobosanskog kantona odgovorno za odluku o izgradnji škole koja će raditi samo po planu i programu na bosanskom jeziku:

Roditelji djece bošnjačke nacionalnosti su 15 godina upućivali zahtjeve resornom ministarstvu da se ispoštuju njihova prava u pogledu učenja po bosanskom planu i programu u školama u kojima su većina i to bez ikakvih podjela i uskraćivanja prava drugoj djeci. To je identično zahtjevu djece koja su digla glas protiv podjela, a kojima sam ja dao podršku, jer dijelim njihovo mišljenje, kao i stav da se u svjedodžbama ne treba nalaziti šahovnica koja je neustavno obilježje.

Edin Hozan, 12.08.2016.

Nažalost, samo nekoliko dana nakon ove izjave, čini se da će škola ipak biti osnovana. Prema riječima Edina Hozana, iz Ministarstva je ‘stigla ponuda koja se nije mogla odbiti’:

Generalno, ovo nije proces koji je kvalitetan za obrazovanje i BiH, a ovo što se dešava u Jajcu nije ništa novo, jer ovakve stvari se dešavaju i u Bugojnu, Gornjem Vakufu, Kiseljaku, Sarajevu… Nekoliko puta sam javno podržao stav učenika i želio sam da se njihov glas čuje i ispoštuje. Imao sam također uvida u pismo koje su poslali Ministarstvu i Skupštini, u kojem roditelji i djeca Bošnjaci traže ravnopravan položaj bez diskriminacije. Oni žele da svaki učenik ima pravo koje mu pripada, a nadam se da će to Ministarstvo i opravdati svojim radom.

Edin Hozan, 16.08.2016.

Iz svega navedenog, jasno je da lokalna zajednica nije inzistirala na razdvajanju djece bošnjačke, srpske i hrvatske nacionalnosti, kako je ustvrdila Čerkez, te od Istinomjera dobija ocjenu neistinito.

(istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!