Analize

Srednjoškolski centar Travnik: Brojna neispunjena obećanja

Iako su aktivnosti na izgradnji srednjoškolskog centra u Travniku započele prije skoro 10 godina, ovaj projekat, i pored brojnih najava nadležnih, još uvijek nije konačno realiziran niti se može naslutiti kada će se to desiti. Gradnja škole započela je 2009. godine, a zaustavljena je 2011. godine zbog nedostatka sredstava. Procjenjuje se da je za završetak projekta potrebno blizu 12 miliona KM.

Problem smještaja više od 1000 učenika MSŠ Travnik traje još od 2003. godine kada je Dom za ljudska prava donio Odluku kojom se zgrada Nadbiskupske gimnazije u Travniku vraća Vrhbosanskoj nadbiskupiji, a Vlada FBiH i Vrhbosanska nadbiskupija su nakon toga potpisale Protokol kojim su definirale obaveze koje se trebaju izvršiti da bi se ispoštovala pomenuta odluka. Mješovita srednja ekonomsko-ugostiteljska škola nakon toga je preseljena u objekat nekadašnjeg Đačkog doma, dok je MSŠ Travnik ostala u dijelu zgrade stare gimnazije. Odluku Doma za ljudska prava potvrdio je i Ustavni sud BiH 2012. godine.

Osim ove dvije odluke i Općinski sud Travnik donio je sredinom prošle godine presudu po tužbi Vrhbosanske nadbiskupije protiv Mješovite srednje škole Travnik, te je naložio školi da iseli iz zgrade Gimnazije, kao i da plati naknadu za korištenje prostorija u iznosu od 270.368 KM sa pripadajućim zakonskim zateznim kamatama. Ova presuda potvrđena je i na Kantonalnom Sudu u februaru ove godine.

Gradnja počela 2009. godine

Ugovor o sufinansiranju projekta izgradnje objekta Mješovite srednje škole Travnik, vrijedan pet miliona KM potpisali su u maju 2009. godine tadašnji načelnik Općine Travnik, a današnji premijer SBK, Tahir Lendo i tadašnja ministrica obrazovanja FBiH, Meliha Alić. Tada je najavljeno da bi objekat čija je gradnja počela u julu iste godine trebao biti useljen 2010. ili 2011. godine.

Do toga nije došlo, a zbog nedostatka sredstava izvođač radova je gradilište predao Općini Travnik u februaru 2011. godine.

Tokom aktuelnog mandata u više navrata se govorilo o potrebi hitnog pronalaska načina da se projekat izgradnje škole privede kraju, odnosno da se zgrada Gimnazije vrati Vrhbosanskoj nadbiskupiji.

Prilikom posjete SBK, u novembru 2015. godine predsjednik FBiH Marinko Čavara je ovaj projekat nazvao prioritetnim, a premijer SBK je najavio ubrzano rješenje problema.

U posljednjih šest godina nije se uspjelo naći rješenje za nastavak izgradnje srednjoškolskog centra u Travniku. Nakon uloženih 5 miliona KM, gradnja je stala, a nakon ovog sastanka konačno smo dobili zeleno svjetlo za nalaženje načina zaduženja zajedno sa Vladom FBiH. Naša Vlada je spremna od potrebnih cca. 11 miliona KM, da se kreditno zaduži do 30% od ukupne vrijednosti projekta, i nadamo se da ćemo brzo djelovati.”

Tahir Lendo, 28.11.2015.

O kreditnom zaduženju raspravljalo se i ranije iste godine, kada je Vlada FBiH u prethodnom sazivu sugerisala da zajedno sa Vladom SBŽ i Općinom Travnik sudjeluje u zaduženju u iznosu od 7.200.000 KM za izgradnju srednjoškolskog centra u Travniku. Tadašnji kantonalni ministar obrazovanja, Jozo Jurina najavio je kreiranje plana aktivnosti.

Nadam se da će do neke od narednih sjednica Vlade SBŽ biti urađen plan aktivnosti i da ćemo imati konkretan predračun planiranog zaduženja koji ćemo uputiti u skupštinsku procedure.”

Jozo Jurina, 09.02.2015.

Početkom 2016. godine održan je sastanak federalne ministrice obrazovanja i nauke FBiH, Elvire Dilberović sa predstavnicima Vlade SBK na kojem je najavljeno formiranje radne grupe zadužene za pronalaženje načina za nastavak izgradnje srednjoškolskog centra, u čijem sastavu su trebali biti predstavnici vlada Federacije BiH i SBŽ-a, te općine Travnik.

Cilj je pronaći način kako da se završi financijska konstrukcija kako bi djeca uselila u nove objekte i dostojanstveno pohađala nastavu, ali i kako bi Vrhbosanska nadbiskupija dobila svoje prostorije natrag.”

Elvira Dilberović, 06.01.2016.

Prema navodima iz medija, premijer SBK, Tahir Lendo je tom prilikom kazao da će “radna grupa nastojati da što prije dođe do rješenja za osiguravanje novca.”

Međutim, nakon što informaciju nismo uspjeli dobiti u resornom kantonalnom ministarstvu, Istinomjer je kontaktirao Općinu Travnik, te od pomoćnice načelnika Općine Travnik, Amire Đelilbašić dobio odgovor da poziv za učešće u radnoj grupi još uvijek nisu dobili iako je od ovog sastanka prošlo više od dvije godine.

Umjesto ispunjenja obećanja o pronalasku sredstava, premijer SBK, Tahir Lendo ponovo je o izgradnji srednjoškolskog centra paušalno govorio sredinom prošle godine u kontekstu prioritetnih nerealiziranih projekata.

Trebamo biti fokusirani na brže rješavanje projekata, poput brze ceste, regionalnog vodovoda Plava voda, srednjoškolskog centra, završetka izgradnje sportske dvorane, te na razvoj poslovnih zona i poticaj poljoprivrednicima.”

Tahir Lendo, 02.06.2017.

Radovi na izgradnji srednjoškolskog centra od završetka prve faze radova ni do danas nisu nastavljeni, a teško je očekivati da će do toga doći i u ovoj godini, s obzirom da u Budžetu SBK za 2018. godinu nisu planirana sredstva za ovu namjenu.

Nakon posljednje presude Kantonalnog Suda u Novom Travniku, prema kojoj bi Mješovita srednja škola Travnik trebala biti iseljena iz zgrade Gimnazije, i kantonalna ministrica obrazovanja, Katica Čerkez dala je izjavu iz koje se vidi da će sve aktivnosti ići u smjeru pronalaska drugih privremenih prostorija.

Mi ćemo tu pronaći najbolju mjeru, kako bismo od naredne školske godine imali najbolje moguće rješenje za gotovo 1.000 učenika Mješovite srednje škole. Na njih se ova presuda ne smije negativno odraziti.”

Katica Čerkez, 09.02.2018.

Tako će nakon brojnih neispunjenih obećanja sa kantonalnog, ali i federalnog nivoa vlasti o skorom pronalasku rješenja, neizvjesnost za više od 1000 učenika koji pohađaju Mješovitu srednju školu Travnik i dalje biti nastavljena.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!