Bosanskohercegovački blok formalizovan od strane SDP-a BiH i Naše stranke

U svojoj izjavi koju je dao polovinom marta tekuće godine, a koja se odnosila na funkcionisanje “Bh bloka”, predsjednik SDP-a BiH, Nermin Nikšić istakao je potrebu “formalizovanja ovog političkog bloka”.

Iskreno se nadam da bi već od sljedeće sedmice mogli da radimo na formaliziranju Bh. bloka i stvaranju pretpostavke da znamo kako donosimo neke odluke, koje su odluke koje moramo donositi konsenzusom, gdje svako treba da zadrži svoj subjektivitet.

Nermin Nikšić, 18.03.2019.

S tim u vezi, 25.03.2019. godine održan je sastanak na kojem su prisustvovali predstavnici SDP-a BiH i Naše stranke” dok je tada rečeno da se “na sastanku nisu pojavili predstavnici DF-a uprkos tome što im je upućen poziv”.

Kako je navedeno, predstavnici dvaju političkih subjekata “su se dogovorili da krenu u izradu političko-programskog manifesta koji će služiti kao osnova ne samo za razgovore s političkim organizacijama zainteresovanim za pristupanje ovom savezu, nego i s nevladinim organizacijama i građanima”.

Osim toga, odlučeno je i “da se krene u izradu pravilnika o radu u Bh. bloku, kako bi buduće odluke saveza bile donesene demokratski i zajednički implementirane”.

Tako je na sastanku održanom 08.04.2019. godine u Sarajevu na kojem su delegacije SDP-a BiH i Naše stranke predvodili politički direktor SDP-a BiH, Damir Mašić  i potpredsjednica Naše stranke, Sabina Ćudić pored ostalog navedeno “da su formirane radne grupe koje treba da privedu kraju proces zvanične formalizacije Bh. bloka i na neki način otkloni sve sumnje i špekulacije o tome šta će se dalje dešavati u njemu”.

U skladu sa najavama, 20.06.2019, godine predsjednik Naše stranke, Predrag Kojović, i lider SDP-a BiH, Nermin Nikšić potpisali su Sporazum o osnivanju bosanskohercegovačkog bloka. (Blok)

U dokumentu se, pored političkih ciljeva, precizira način funkcionisanja i donošenja odluka Bloka, te se navodi da su “odluke Bloka donesene po principima iz člana 4. konačne i obvezujuće za sve stranke unutar Bloka”.

Ovim Istinomjer obećanju Nermina Nikšića u vezi formalizacije Bh bloka daje ocjenu ispunjeno.

(Istinomjer.ba)

Halid Genjac

Statuti DF-a i SDP-a BiH demantuju tvrdnju Halida Genjca

Generalni sekretar Stranke demokratske akcije (SDA), Halid Genjac tokom nedavno održanog 7. Kongresa ove političke...

Nakon Deklaracije iz 2015. godine PDP nije “trajno isključio” SDA iz potencijalnih koalicija

Na svom 7. Kongresu održanom 14.09.2019. godine Stranka demokratske akcije (SDA) pored ostalog usvojila je Programsku deklaraciju. Uslijedile su reakcije jednog dijela političkih subjekata i njihovih...Uskoro završetak gradnje polaznog autobuskog stajališta u Vogošći

Polovinom marta  2019. godine, između Opštine Vogošća i firme Termo Beton iz Breze, potpisan je ugovor o gradnji polaznog autobuskog stajališta u Vogošći. Kako je tada navedeno, planirano je...