Poluistina

Bojkot SNSD-a: Protuposlovnički ili ne?

DENIS-BEĆIROVIĆZastupnik SDP-a i bivši predsjedavajući Zastupničkog doma PSBiH, Denis Bećirović, izjavio je u ponedjeljak 23. februara za Dnevni list kako je neprisustvo kluba poslanika SNSD-a na sjednicama u suprotnosti sa poslovnikom ovog doma, te je zatražio i njegovo službeno tumačenje.

„Tvrdim kako klub zastupnika, prema poslovniku, nema pravo napuštati sjednice. To može učiniti samo pojedinac i to uz opravdano obrazloženje. Tvrdim, i kao zastupnik i kao bivši predsjedatelj, kako je ovo protuposlovničko ponašanje i sutra očekujem i službeni odgovor na to moje pitanje“, rekao je Bećirović.

Podsjećamo, zastupnici SNSD-a i DNS-a ne prisustvuju sjednicama Predstavničkog doma, nakon što su, početkom godine, zatražili ostavku predsjedavajućeg Zastupničkog doma Šefika Džaferovića, za kojeg tvrde da nije spriječio i kasnije prijavio ratne zločine nad Srbima. Džaferovićeva smjena je zatražena nakon što je bivši potpredsjednik Federacije BiH, Mirsad Kebo, dostavio Tužilaštvu BiH dokumentaciju koja se odnosi na sumnju o počinjenom krivičnom djelu neprijavljivanja ratnog zločina nad civilom srpske nacionalnosti u Vozući u općini Zavidovići. Poslanici SNSD-a i DNS-a su nakon toga najavili kako neće prisustvovati sjednicama sve dok Džaferović ne bude smijenjen.

Ovaj bojkot poslanika SNSD-a i DNS-a izazvao je posebno jake reakcije kada je Staša Košarac, poslanik SNSD-a, najavio da ove dvije stranke neće prisustvovati ni zajedničkoj sjednici oba doma PS BiH, sazvanoj povodom potpisivanja izjave o opredijeljenosti BiH za EU integracije, koju je usvojilo Predsjedništvo BiH:

“Što se tiče zajedničke sjednice dva doma na kojoj je predviđeno i obraćanje visoke predstavnice Federice Mogherini, ni zastupnici ni izaslanici SNSD-a i DNS-a neće joj nazočiti. Uvažavamo autoritet gospođe Mogherini, poštujemo njezinu dobru volju i to smo pokazali i ranije kad je riječ o europskim integracijama, aktivno radeći na pitanju “Sejdić-Finci” ili mehanizmu koordinacije. No, Džaferović je potpisao poziv na zajedničku sjednicu i on će njom predsjedati. To je za nas neprihvatljivo.” rekao je Košarac, a prenio Dnevni list.

Ukoliko pogledamo Poslovnik Zastupničkog doma PSBiH, možemo vidjeti da on ne tretira prisustvo, odnosno odsustvo klubova poslanika, već samo individualno prisustvo ili odsustvo poslanika/ce. U Članu 7. Poslovnika, koji se odnosi na učešće u radu sjednica Doma i komisija, u trećoj tački se navodi:

„Poslanik koji je spriječen prisustvovati sjednici Doma ili komisije čiji je član, ili koji mora napustiti sjednicu za vrijeme njenog trajanja, na vrijeme obavještava predsjedavaju}eg Doma ili predsjedavajućeg komisije, te iznosi razloge svog odsustva.“

Tačno je, dakle, da svaki poslanik mora individualno najaviti svoje odsustvo sa sjednice i obrazložiti valjane razloge za isto. No, u Poslovniku se nigdje eksplicitno ne spominje da je klubovima poslanika zabranjeno napuštati sjednice Zastupničkog doma. Stoga je izjava Denisa Bečirovića istinita u dijelu koji se odnosi na individualno odsustvo poslanika/ca sa sjednica, ali ostaje pitanje kako se to odnosi na situaciju u kojoj je cijeli klub postupio na taj način. U svakom slučaju, biće interesantno vidjeti kakvo će biti službeno tumačenje.

 

Pitajte Istinomjer!