Neistina

Bilo je skupova, ali i obećanja

Govoreći za portal Politički.ba, aktuelni gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović iznio je, pored ostalog, i tvrdnje koje se odnose na njegovo djelovanje tokom izborne kampanje na Lokalnim izborima 2020. godine, kao i rezultat koji je tom prilikom postigao.

S tim u vezi, Kasumović je, između ostalog, ustvrdio da je dobio skoro 70% glasova “bez ijednog predizbornog skupa i bez obećanja”:

Bez ijednog predizbornog skupa, bez obećanja… dobio sam skoro 70 posto glasova. Ne vjerujem da će iko ikada više ostvariti takav rezultat….

Fuad Kasumović, 9. 3. 2021.

Podsjećamo, Istinomjer je tokom izborne kampanje za Lokalne izbore 2020. godine u tekstu “Kasumović nedosljedan po pitanju predizbornih skupova” nedosljednim ocijenio njegovu odluku da kao politički subjekt i nezavisni kandidat za gradonačelnika Zenice neće održavati predizborne skupove u ovoj izbornoj kampanji.

Cijeneći svoje zdravlje, zdravlje svoje porodice i zdravlje svojih sugrađana, ja kao politički subjekt, nezavisni kandidat za gradonačelnika Zenice donio sam odluku da neću održavati predizborne skupove u ovoj izbornoj kampanji. (…) Pozivam i ostale političke subjekte i političke partije da postupe na isti način i odustanu od održavanja predizbornih skupova kako bismo zajedno pokušali spriječiti širenje zaraze korona virusom te pomogli našem zdravstvenom sistemu, jer život i zdravlje naših građana bi nam svima trebao biti prioritet.

Fuad Kasumović, 19. 10. 2020.

Tako, i pored navedene najave, tri sedmice kasnije, 9. 10. 2020. godine, održan je predizborni skup Zeničke Inicijative Fuad Kasumović, gdje je, a kako je prenio portal Klix, “više stotina građana prigradskih naselja, a neki od njih su dovezeni i autobusom” prisustvovalo predizbornom govoru Fuada Kasumovića i kandidata Zeničke inicijative, “a sve prisutne zabavio je i muzičar Nihad Fetić Hakala”.

Pored toga, a nakon što su objavljeni prvi nezvanični rezultati glasanja za gradonačelnika Zenice, Istinomjer je izjavu Kasumovića od 15. 11. 2021. godine, da nijednu predizbornu aktivnost nije održao, ocijenio neistinitom:

Prije svega, ja nisam konvencionalnu ili tradicionalnu kampanju vodio. Fuad Kasumović kao nezavisni kandidat za gradonačelnika nijednu predizbornu aktivnost nisam održao.

Fuad Kasumović, 15. 11. 2020.

Reagujući na medijske napise o nedosljednosti, Kasumović je 12. 11. 2020. godine za televiziju N1 demantovao da je bio organizator predizbornih skupova.

Ja, Fuad Kasumović, pod punom materijalnom i moralnom odgovornošću izjavljujem da nisam organizovao nijedan predizborni skup u kampanji za predstojeće lokalne izbore! Na tri skupa, od kojih ste sa jednog u prilogu objavili i snimke, gdje se može vidjeti masovna podrška građana Zenice meni kao nezavisnom kandidatu za gradonačelnika, bio sam pozvan od strane političkog subjekta ‘Zenička Inicijativa KF’ koja je također favorit na predstojećim izborima.

Fuad Kasumović, 12. 11. 2020.

Međutim, u kontekstu navedene Kasumovićeve izjave bitno je podsjetiti da puni naziv ovog političkog subjekta glasi Zenička Inicijativa Kasumović Fuad.

Kada se radi o tvrdnji gradonačelnika Zenice da tokom minule izborne kampanje nije davao obećanja, Istinomjer ovom prilikom podsjeća na samo neka od obećanja koja se mogu naći na zvaničnoj Facebook stranici Fuada Kasumovića, zvaničnoj stranici Zeničke Inicijative Kasumović Fuad, kao i zvaničnoj stranici Grada Zenica.

Ta obećanja, pored ostalih, odnosila su se na izgradnju Trga Bosne i Hercegovine i Trga Alije Izetbegovića, izgradnju podzemne garaže na Mokušnicama, Crkvicama i na Novom Radakovu, izgradnju najmodernijeg aqua parka u regionu na mjestu sadašnjih bazena u Crkvicama, početak gradnje poslovno-prodajne zone “Zenica jug” i radne zone “Zenica sjever”, u kojima će posao imati preko 4.000 ljudi, prodajne zone “Zenica jug”, gdje će posao dobiti skoro 3.000 Zeničana, te poslovno-prodajne zone “Zenica jug” i radne zone “Zenica sjever”, u kojima će posao imati preko 4.000 ljudi.

Kasumović je obećao i asfaltirati put za Smetove i krenuti u realizaciju izgradnje žičare, nastaviti sa uređenjem gradskih i prigradskih puteva, rekordno podržavati privrednike i poljoprivrednike, maksimalno, kao i u prethodne četiri godine, podržavati udruženja i nevladin sektor, realizovati i započete projekate toplifikacije i gasifikacije grada, nastaviti sa obnovom društvenih domova, izgradnju ambulante, apoteke i društvenih prostorija u mjesnoj zajednici Lukovo Polje, poboljšati uslove života u svim mjesnim zajednicama Grada Zenica, ali i u naredne četiri godine izgraditi još minimalno 20 dječijih igrališta i desetak sportskih poligona, izgraditi regionalni vodovod Plava voda, te izgraditi postrojenje za tretman otpadnih voda.

Na kraju, a kada se radi o procentu osvojenih glasova za gradonačelnike Zenice na Lokalnim izborima 2020. godine, u skladu sa zvaničnim rezultatima Centralne izborne komisije BiH (CIKBiH), nezavisni kandidat Kasumović Fuad dobio je 32.935 glasova, što procentualno iznosi 66,51%.

S obzirom na to da je Fuad Kasumović tokom izborne kampanje za gradonačelnika Zenice na Lokalnim izborima 2020. godine prisustvovao predizbornom skupu, te da je dao određen broj obećanja, Istinomjer će s tim u vezi njegove tvrdnje ocijeniti neistinitim.

(Istinomjer.ba)

 

Pitajte Istinomjer!