Bilino polje uskoro bi moglo postati nacionalni stadion

Na nedavno održanom sastanku gradske uprave Zenice i predstavnika delegacije Nogometnog saveza BiH gradonačelnik Zenice, Fuad Kasumović najavio je da će predložiti da se stadion Bilino polje proglasi ‘Nacionalnim stadionom’. Prije nekoliko dana, na adresu Nogometnog saveza BiH, stiglo je i Kasumovićevo pismo namjere kojim su i zvanično pokrenuti razgovori o dodjeli nacionalnog predznaka zeničkom stadionu.

Grad Zenica spreman je Nogometnom savezu BiH predložiti da Bilino polje bude nacionalni stadion, kako bi se iskoristili svi fondovi međunarodnih asocijacija i stadion doveo u optimalno stanje. Spremni smo djelimično i sufinansirati rekonstrukciju stadiona, sve kako bi se utakmice reprezentacije BiH i u buduće igrale u našem gradu. Svim svojim kapacitetima smo na raspolaganju NS/FS BiH, UEFA i FIFA i mislim da Bilino polje i Zenica, zbog svog položaja, izgrađenog Trening centra ali i tradicije, trebaju biti među prvim opcijama za buduće projekte.

(Fuad Kasumović, 20.02.2018.)

Sedam dana kasnije gradonačelnik Kasumović uputio je predsjedniku Nogometnog/Fudbalskog saveza BiH zvanično pismo namjere u kojem se predlaže da se stadion Bilino polje proglasi ‘Nacionalnim stadionom’, odnosno objektom od nacionalog interesa. Iz gradske uprave Zenice je ponovljeno da će Grad Zenica uložiti maksimalne napore kako bi se utakmice nogometne A reprezentacije BiH i u narednom periodu igrale na stadionu Bilino polje. Takođe, navodi se i da su projekti za dogradnju sjeverne, južne i istočne tribine već urađeni. Jedini uslov koji je gradska uprava postavila je da na stadionu “igra” i NK Čelik.

Stadion Bilino polje i Zenica zbog svog geografskog položaja, uz savremeni Trening centar, čiju smo dogradnju spremni podržati, ima sve idealne uslove da bude ‘Nacionalni stadion’, što je napokon nezvanično i bio proteklih dvadeset godina. Naša inicijativa govori da smo spremni pregovarati s čelnicima Saveza o svim uslovima, a naš jedini uslov je da na stadionu osim Zmajeva sve utakmice igra i ekipa Čelika.

(Armin Mujkić, konsultant gradonačelnika, 27.02.2018.)

Obzirom da je Kasumović ispunio svoje obećanje i veoma brzo uputio pismo namjere, odnosno inicijativu za proglašenje Bilinog polja objektom od nacionalog interesa, od Istinomjera dobija ocjenu ispunjeno.

 

(Istinomjer.ba)

Novo Vijeće ministara BiH do Nove godine?

Uvjeren, kako kaže, da će Zoran Tegeltija na današnjoj 4. hitnoj sjednici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine...

Okončana rekonstrukcija Rustempašine ulice na Ilidži

Krajem maja tekuće godine, a povodom početka rekonstrukcije Velike aleje na Ilidži, ministar  saobraćaja u Vladi Kantona Sarajevo (KS), Adnan Šteta najavio je i aktivnosti na rekonstrukciji drugih...Završetak radova na Centru za autizam u Tuzli najavljen za april 2020

Vlada TK 14.08.2019. godine prihvatila je Informaciju o realizaciji mjera na izgradnji Centra za autizam nakon usvajanja Elaborata i izrade projekta za izgradnju Centra, te se i obavezala da će...