Neistina

BiH nikada nije imala najveći broj ratnika u tzv. ISIL-u

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine i predsjednik SNSD-a Milorad Dodik gostovao je 22. februara 2021. godine u emisiji “U fokusu” MIS Televizije gdje je, između ostalog, govorio i o bezbjednosnoj situaciji u BiH.

FOTO: Novi glas

Govoreći o bezbjednosnoj situaciji u Bosni i Hercegovini, Dodik je ustvrdio da je “BiH imala najveći broj ratnika u Islamskoj državi”, te da povratak bh. državljana i članova njihovih porodica koji su bili pripadnici samoproglašene Islamske države zajedno sa “postojećim vehabijskim zajednicama ovde u BiH” predstavlja “ozbiljan bezbjednosni problem”.

A što se tiče bezbednosne situacije sad to treba podijeliti na ovo što je mikro ta bezbednosna situacija, a odnosi se na izazove vezane za, malo ko danas priča o tome pa ni mediji, da je Bosna i Hercegovina imala najveći broj ratnika u Islamskoj državi koja je propala na prostoru Sirije, da je jedan broj članova porodica, žena i djece vraćen u BiH, a da ti ratnici pitaj boga gdje su.

Milorad Dodik, 22. 2. 2021.

Podsjećamo, oko 41.490 stranih državljana iz 80 zemalja tokom godina pridružilo se samoproglašenoj Islamskoj državi u Iraku i Siriji, od čega su četvrtina bili maloljetnici i žene.

U kontekstu tvrdnji Milorada Dodika, Istinomjer je izvršio uvid u podatke Europola i niza izvještaja koji se na temu stranih ratnika u tzv. Islamskoj državi mogu pronaći.

Prema godišnjim izvještajima Europola o stanju i trendovima u vezi sa terorizmom u Evropi, koji se objavljuju od 2007. godine, Bosna i Hercegovina se uglavnom spominje u kontekstu odlaska boraca na strana ratišta. Sve izvještaje Europola od 2007. godine do danas, možete pronaći na LINKU.

Podsjećamo, Istinomjer se tvrdnjom “da skoro svi teroristički akti u svijetu imaju veze sa Bosnom i Hercegovinom” bavio u analizi “Neutemeljene tvrdnje o teroristima iz BiH”.

Bosna i Hercegovina procjenjuje da je zaključno sa 2017. godinom otprilike 300 osoba putovalo iz te zemlje u Irak i Siriju. (…) U 2017. godini zabilježen je samo jedan (neuspjeli) pokušaj pojedinca koji je pokušao putovati iz Bosne i Hercegovine u područja sukoba.

Izvještaj EU TE-SAT, 2018. godina

Bosna i Hercegovina je izvijestila da je 2019. godine iz Sirije primila 26 svojih državljana, čime je ukupan broj odraslih povratnika iz Sirije iznosio približno 60. Od 26 dolazaka u 2019. godini, osam je bilo muškaraca, šest žena i 12 djece u dobi između 1 i 8 godina. Osam muškaraca je procesuirano, a jedan je nepravomoćnom presudom osuđen na četiri godine zatvora. Ova osoba otputovala je u Siriju kako bi se pridružila IS-u u aprilu 2014. Na kraju 2019. godine, Bosna i Hercegovina je procijenila da je približno 80 njenih punoljetnih građana ostalo u izbjegličkim kampovima ili na drugim lokacijama u Iraku i Siriji.

Izvještaj EU TE-SAT, 2020. godina

Radio Slobodna Europa je krajem 2019. godine prenio informaciju da je iz BiH na sirijsko-iračko ratište otišlo nešto više od 300 građana od kojih većinu čine žene i djeca, a istu informaciju prenio je i Glas Amerike.

Reagirajući na izjavu francuskog predsjednika Emanuela Makrona koji je ustvrdio da je BiH tempirana bomba, potparol Islamske zajednice BiH Muhamed Jusić istakao je da je “iz BiH na sirijsko-iračko ratište otišlo nešto više od 300 građana (većinu su činile žene i djeca), dok je iz Francuske preko 1.900, duplo više nego iz ijedne druge zapadno-evropske države”. Na Makronovu izjavu reagirao je i član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović, koji je istakao da “od 2016. godine nije zabilježen nijedan odlazak na ratišta u Siriji”, te da je Bosna i Hercegovina poduzela mjere da taj problem riješi.

U maju 2019. godine The Guardian je prenio informaciju da se “procjenjuje da je više od 40.000 stranaca iz 110 zemalja putovalo u Irak i Siriju kako bi se pridružili džihadističkoj grupi. Od toga se vjeruje da su oko 1.900 bili francuski državljani, a oko 800 Britanci.”

U februaru 2020. godine Institut za vanjskopolitička istraživanja u analizi “The Enduring Legacy of French and Belgian Islamic State Foreign Fighters” govori se, između ostalog, i o broju francuskih i belgijskih državljana koji su pripadnici samoproglašene Islamske države.

Napadi Islamske države u Parizu u novembru 2015. godine i Briselu u martu 2016. godine pokazali su doseg ISIS-a od srca svog “kalifata” na Bliskom istoku do glavnih evropskih prijestolnica. Strani borci iz Francuske i Belgije neprestano su se pokazivali kao sposobni članovi, jer su bili odgovorni za regrutaciju, propagandu i vanjske operacije. Ukupno je 1.300 francuskih i 400 belgijskih državljana putovalo u Irak i Siriju. Oko 700 francuskih i 150 belgijskih stranih boraca ostalo je u Iraku i Siriji, dok se još 270 francuskih i 125 belgijskih stranih boraca vratilo kući.

Institut za vanjskopolitička istraživanja, 5. 2. 2020.

Foreign Policy prenosi da je Belgija je zabilježila ogroman val regrutiranja u redove samoproglašene Islamske države, i time postala prvi izvor džihadista po glavi stanovnika u Evropi – najmanje 413 belgijskih državljana otputovali su u Irak i Siriju.

Tokom 2017. godine i BBC je prenio da su britanske vlasti istakle da je do tog momenta “otprilike 850 ljudi iz Velike Britanije otputovalo da podrži ili se bori za džihadističke grupe u Siriji i Iraku, dok je 2019. godine Independent prenio da je do tog momenta, odnosno u posljednjih sedam godina oko 900 britanskih državljana napustilo tu zemlju da bi se pridružilo samoproglašenoj Islamskoj državi.

Deutsche Welle je u maju 2019. godine prenijelo informaciju njemačkog ministarstva unutrašnjih poslova, koje je istaklo da se 2019. godine “preko 100 članova takozvane terorističke grupe “Islamska država” (IS) vratilo u zemlju nakon neuspjelih upada džihadskih mreža u Irak i Siriju”, te da vlasti vjeruju da je 1.060 boraca ISIL-a krenulo iz Njemačke u Siriju ili Irak, od čega se trećina od tada vratila. Sličnu informaciju o broju njemačkih državljana koji su se pridružili samoproglašenoj Islamskoj državi prenijela je i Anadolu Agency, te su naveli da je “od početka sirijskog građanskog rata 2011. godine, više od 1.050 stranih boraca otputovalo iz Njemačke u sukobljena područja u Siriji i Iraku, prema njemačkim sigurnosnim agencijama”.

Izvor: The Soufan Center, 2017

Uvidom u podatke kojima raspolaže The Soufan Center može se doći do informacije da je tokom istraživanja provedenog 2017. godine najveći broj stranih boraca u samoproglašenoj Islamskoj državi dolazilo iz Rusije, Saudijske Arabije, Jordana, Tunisa i Francuske.

Shodno navedenim informacijama o broju stranih boraca, Istinomjer će tvrdnju Milorada Dodika da je Bosna i Hercegovina imala najveći broj ratnika u samoproglašenoj Islamskoj državi ocijeniti neistinitom.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!