Neispunjeno

BH Telecom još nije uselio u novu zgradu

enver bijedicFederalni ministar prometa i komunikacija mr Enver Bijedić sastao se danas u sjedištu Vlade Federacije BiH u Sarajevu sa predstavnicima Uprave Javnog preduzeća BH Telecom d.d. Sarajevo. Jedina tema današnjeg sastanka bila je kupovina poslovne zgrade, koju je za svoje potrebe, od građevinske firme OKI još 2010. godine kupila kompanija BH Telecom.

Kako je i najavio prije 15 dana ministar Bijedić je, imajući u vidu opravdan pritisak javnosti, interes medija ali i brojne anonimne predstavke građana, zahtijevao da se pod hitno formira komisija koja će istražiti cijelu proceduru ove kupovine i ispitati navode o eventualnim neregularnostima.

“Komisiju će sačinjavati predstavnici Federalnog ministarstva prometa i komunikacija, Nadzornog Odbora JP BH Telecoma i Odbora za reviziju JP BH Telecoma, a od Uprave ove kompanije očekuje se svaki vid saradnje u pružanju potrebnih podataka koji će biti od pomoći radu ove komisije. Ova situacija se mora okončati, 34 miliona KM su potrošena, a zgrada je prazna i propada”, rekao je ministar Bijedić.

(Klix.ba, 05.03.2013.)

Komentar:

Iako je još u martu prošle godine najavljeno da će posebna komisija sačinjena od predstavnika Federalnog ministarstva prometa i komunikacija, Nadzornog Odbora JP BH Telecoma i Odbora za reviziju JP BH Telecoma istražiti neregularnosti u vezi sa kupovinom nove zgrade BH Telecoma na Marijinom Dvoru, rezultati istrage još uvijek nisu poznati javnosti. Također, ministar prometa i komunikacija FBiH Enver Bijedić u svojoj martovskoj izjavi je rekao da cijela situacija traje predugo i da bi zgrada trebala biti što prije useljena. Od tada je prošlo 9 mjeseci, a zgrada na Marijinom Dvoru i dalje se nalazi u istom stanju.

Inače, BH Telecom je najavio useljavanje u novu zgradu još na proljeće 2011. godine što se nije dogodilo, a u junu prošle godine potpisan je ugovor o završetku radova sa firmom Unioninvest vrijedan 5.766.540,91 KM te je ponovo najavljeno skoro useljenje.

Ni šest mjeseci kasnije, zgrada nije useljena, a kako se može primjetiti ni svi radovi na uređenju zgrade još uvijek nisu završeni, pa se može zaključiti da je obećanje ministra Bijedića o skorom rješavanju situacije i useljavanju zgrade ostalo neispunjeno.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!