Neistina

Bh. blok nije imao dovoljan broj mandata za formiranje kantonalnih vlada 2018. godine

U izlaganju tokom intervjua na FACE TV-u 4. novembra 2022. godine predsjednik Socijaldemokratske partije Bosne i Hercegovine (SDP BiH) Nermin Nikšić osvrnuo se na djelovanje Bh. bloka, pokreta kojeg su, pored SDP-a BiH, činile Naša stranka (NS) i Demokratska fronta (DF), a koji je u ovom sastavu prestao djelovati nakon što je DF ušao u vlast na nivou Vijeća ministara BiH krajem 2019. godine.

FOTO: FENA

U tom kontekstu Nikšić je ustvrdio da je DF odlučio stupiti u vlast sa Strankom demokratske akcije (SDA) iako je Bh. blok 2018. godine “mogao da formira vlast u nekoliko kantona”:

Ja ću sačekati zvaničan stav Demokratske fronte, ali šta je činjenica: 2018. godine smo imali Bh. blok – SDP, DF i Naša stranka. I taj Bh. blok je mogao da formira vlast u nekoliko kantona i na ovim našim internim sastancima plan je bio da nakon što formiramo vlast u kantonima i pokažemo da se može drugačije ponašati i vladati u BiH, da tražimo kao najjača grupacija i (vlast) u Federaciji i na državnom nivou. Na kraju, propao je Bh. blok, ustvari, izašla je Demokratska fronta pod plaštom neće oni sa NiP-om, sa PDA, ali uglavnom hoće sa SDA.

Nermin Nikšić, 4.11.2022.

Suprotno Nikšićevoj tvrdnji, SDP BiH, NS i DF, odnosno Bh. blok, na Općim izborima 2018. godine nisu dobili dovoljan broj mandata kako bi formirali natpolovičnu većinu ni u jednom od 10 kantona u Federaciji BiH. Najbliže tom poduhvatu ove stranke bile su u Tuzlanskom kantonu, gdje je SDP BiH osvojio 10 mandata, NS dva, a DF tri, ali nedovoljno za većinu koja u ovom kantonu iznosi 18 mandata.

U Kantonu Sarajevo Bh. blok je 2018. godine dobio 12, a u Zeničko-dobojskom kantonu 10 mandata. Ukupan broj kantonalnih mandata stranaka iz ovog pokreta osvojenih na Općim izborima prije četiri godine prikazan je u tabeli u nastavku.

Broj mandata Bh. bloka u kantonima FBiH nakon Općih izbora 2018. godine (Izvor: CIK BiH)

Budući da stranke Bh. bloka na Općim izborima 2018. godine nisu osvojile dovoljan broj mandata za skupštinsku većinu u bilo kojem kantonu u FBiH, tvrdnju Nermina Nikšića da je Bh. blok “mogao da formira vlast u nekoliko kantona” Istinomjer ocjenjuje neistinitom.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!