Ispunjeno

“Bh blok” donio odluku

Predsjedništvo SDP-a BiH je 22.01.2019. godine održalo sjednicu na kojoj se pored ostalog raspravljalo i o eventualnom uspostavljanju postizbornih koalicija i ulozi ovog političkog subjekta ali i “Bh bloka” u cjelini u tom procesu.

 

U tom kontekstu, predsjednik SDP-a BiH, Nermin Nikšić je nakon pomenute sjednice najavio da će 29.01.2019. godine na sastanku “Bh bloka” biti donesene neke važne odluke:

Donijeli smo niz zaključaka, a 29. januara će biti održan sastanak Bh. bloka na kojem ćemo donijeti konačnu odluku o tome da li ćemo koalirati s etnonacionalnim strankama ili ne. Nismo spremni žrtvovati Bh. blok ni zbog kakve koalicije jer je on budućnost političke scene u BiH. Vrlo nam je važno jedinstvo partije i Bh. bloka, ali to ne podrazumijeva da neko nameće odluke nego da se one donose konsenzusom. Odluka o tome da li zaustavljamo sve pregovore i ostajemo opozicija ili smo spremni da nastavimo razgovore, bit će donesena 29. januara.

Nermin Nikšić, 22.01.2019.

Obzirom da je predsjednik DF-a i član Predsjedništva BiH, Željko Komšić 29.01.2019. godine boravio u službenoj posjeti Briselu, sastanak je prolongiran za 05.02.2019. godine.

U prostorijama SDP-a BiH, nakon održanog sastanka predstavnika “Bh bloka” javnosti se prvi obratio predsjednik SDP-a BiH, Nermin Nikšić, te ustvrdivši da će se učiniti sve da se održi jedinstvo “Bh bloka” obznanio konačnu odluku:

Donijeli smo odluku kako ostajemo opozicija na federalnom i državnom nivou kao Bh. blok.

Nermin Nikšić, 05.02.2019.

“Rekli smo ne nacionalnim strankama”, izjavio je tom prilikom predsjednik Naše stranke, Predrag Kojović dodajući da je odluka bila “teška” a diskusija “ozbiljna”, dok je i Željko Komšić potvrdio da ”u ime očuvanja Bh. bloka, stav DF-a je da će DF biti opozicija, generalno opozicija”.

Ovim Istinomjer obećanju Nermina Nikšića da će “Bh blok” na narednom sastanku donijeti konačnu odluku o tome da li će ova grupacija političkih partija koalirati s etnonacionalnim strankama ili ne, ocjenjuje ispunjenim, uz napomenu da ćemo nastaviti pratiti proces uspostave novi vladajućih većina na svim nivoima u Bosni i Hercegovini.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!