“Bh blok” donio odluku

Predsjedništvo SDP-a BiH je 22.01.2019. godine održalo sjednicu na kojoj se pored ostalog raspravljalo i o eventualnom uspostavljanju postizbornih koalicija i ulozi ovog političkog subjekta ali i “Bh bloka” u cjelini u tom procesu.

 

U tom kontekstu, predsjednik SDP-a BiH, Nermin Nikšić je nakon pomenute sjednice najavio da će 29.01.2019. godine na sastanku “Bh bloka” biti donesene neke važne odluke:

Donijeli smo niz zaključaka, a 29. januara će biti održan sastanak Bh. bloka na kojem ćemo donijeti konačnu odluku o tome da li ćemo koalirati s etnonacionalnim strankama ili ne. Nismo spremni žrtvovati Bh. blok ni zbog kakve koalicije jer je on budućnost političke scene u BiH. Vrlo nam je važno jedinstvo partije i Bh. bloka, ali to ne podrazumijeva da neko nameće odluke nego da se one donose konsenzusom. Odluka o tome da li zaustavljamo sve pregovore i ostajemo opozicija ili smo spremni da nastavimo razgovore, bit će donesena 29. januara.

Nermin Nikšić, 22.01.2019.

Obzirom da je predsjednik DF-a i član Predsjedništva BiH, Željko Komšić 29.01.2019. godine boravio u službenoj posjeti Briselu, sastanak je prolongiran za 05.02.2019. godine.

U prostorijama SDP-a BiH, nakon održanog sastanka predstavnika “Bh bloka” javnosti se prvi obratio predsjednik SDP-a BiH, Nermin Nikšić, te ustvrdivši da će se učiniti sve da se održi jedinstvo “Bh bloka” obznanio konačnu odluku:

Donijeli smo odluku kako ostajemo opozicija na federalnom i državnom nivou kao Bh. blok.

Nermin Nikšić, 05.02.2019.

“Rekli smo ne nacionalnim strankama”, izjavio je tom prilikom predsjednik Naše stranke, Predrag Kojović dodajući da je odluka bila “teška” a diskusija “ozbiljna”, dok je i Željko Komšić potvrdio da ”u ime očuvanja Bh. bloka, stav DF-a je da će DF biti opozicija, generalno opozicija”.

Ovim Istinomjer obećanju Nermina Nikšića da će “Bh blok” na narednom sastanku donijeti konačnu odluku o tome da li će ova grupacija političkih partija koalirati s etnonacionalnim strankama ili ne, ocjenjuje ispunjenim, uz napomenu da ćemo nastaviti pratiti proces uspostave novi vladajućih većina na svim nivoima u Bosni i Hercegovini.

(Istinomjer.ba)

Bradara zakazala sjednicu Doma naroda FBiH

Nakon što je Centralna izborna komisija (CIK) održala sjednicu na kojoj su utvrđeni rezultati posrednih izbora za Dom...

Skupština Srenjobosanskog kantona imenovala novu Vladu koju predvodi SDA

U skladu sa prethodnim najavama predsjednika Kantonalnog odbora SBK SDA, Asima Mekića na sjednici Skupštine SBK koja je održana 15.02.2019. godine imenovana je nova Vlada SBK koju će ponovo...


Radovi na izgradnji vrtića u Aleksandrovcu teku planiranom dinamikom

Krajem augusta 2018. godine načelnik Opštine Laktaši, Ranko Karapetrović naveo je da je lokalna zajednica na čijem je čelu aplicirala kod Vlade Republike Srpske da izdvoji novac za izgradnju vrtića u...