Istina

Bez podrške HDZ-a BiH nema nove federalne Vlade

Gostujući u Dnevniku D Federalne televizije 28. 1. 2021. godine, predsjednik SDP-a BiH i delegat u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) Nermin Nikšić, između ostalog je komentarisao i mogućnost imenovanja nove izvršne vlasti u Federaciji BiH bez učešća HDZ-a BiH u tom procesu.

Fotografija: SDP BiH

Tako je na pitanje voditeljice može li se vlast formirati bez HDZ-a BiH i je li to uopšte dobro i za Mostar i za Federaciju BiH, izjavivši da je SDA to isporučila HDZ-u BiH, Nikšić, između ostalog, ustvrdio:

Ne može… Dakle, jedina konstanta za federalnu Vladu, bez svih drugih se može formirati Vlada, samo ne može bez HDZ-a… Da ima šest delegata u Domu naroda iz reda hrvatskog naroda koji nisu pod kontrolom HDZ-a, koji su došli iz drugih političkih partija, HDZ ne bi mogao ucjenjivati kao što danas ucjenjuje.

Nermin Nikšić, 28. 1. 2021.

Ustav Federacije BiH u svom članu 2. propisuje pokretanje procedure imenovanja nove izvršne vlasti u tom entitetu, te u stavu 1. navodi da je za to potrebna najmanje jedna trećina delegata iz klubova bošnjačkih, hrvatskih ili srpskih delegata u Domu naroda FBiH:

(1) U izboru predsjednika i dva potpredsjednika Federacije Bosne i Hercegovine, najmanje trećina delegata iz klubova bošnjačkih, hrvatskih ili srpskih delegata u Domu naroda mogu kandidovati predsjednika i dva potpredsjednika Federacije Bosne i Hercegovine.

(2) Izbor za predsjednika i dva potpredsjednika Federacije Bosne i Hercegovine zahtijeva prihvatanje zajedničke liste tri kandidata za predsjednika i potpredsjednike Federacije, većinom glasova u Zastupničkom domu, a zatim i većinom glasova u Domu naroda, uključujući većinu kluba svakog konstitutivnog naroda.

(3) Ukoliko ni jedna lista kandidata ne dobije potrebnu većinu u oba Doma, postupak kandidovanja se ponavlja.

(4) Ukoliko i u ponovljenom postupku jedan od Domova odbije zajedničku listu, smatraće se da su kandidovane osobe izabrane prihvatanjem liste u samo jednom Domu.

(5) Mandat predsjednika i potpredsjednika Federacije Bosne i Hercegovine je četiri godine.

Ustav Federacije BiH, član 2.

Nakon što bi na opisan način bio izabran, novi predsjednik Federacije BiH imenovao bi novu vladu tog entiteta, uz saglasnost oba potpredsjednika Federacije, što se navodi u članu 5. Ustava FBiH – Izbor Vlade:

(1) Predsjednik Federacije, uz saglasnost oba potpredsjednika Federacije, imenuje Vladu Federacije nakon konsultacija sa premijerom ili sa kandidatom za tu funkciju. Vlada Federacije Bosne i Hercegovine je izabrana, nakon što je njeno imenovanje potvrdio većinom glasova Zastupnički dom Federacije. Svako upražnjeno mjesto popunjava se istim postupkom.

(2) Ukoliko Zastupnički dom ne potvrdi imenovanje Vlade, predsjednik Federacije u saglasnosti s potpredsjednicima Federacije, a uz konsultaciju sa premijerom ili kandidatom za tu funkciju, ponovo će postupiti u skladu sa stavom 1. ovog člana.

(3) Vlada se može smijeniti bilo odlukom Predsjednika Federacije, uz saglasnost Potpredsjednika Federacije, ili izglasavanjem nepovjerenja Vladi većinom glasova u svakom od domova. Predsjednik Federacije smjenjuje ministre na prijedlog Premijera.

Ustav Federacije BiH, član 5.

Dom naroda Parlamenta FBiH, kako se navodi u Ustavu FBiH, sastoji se od “pedeset osam delegata, i to po sedamnaest delegata iz reda svakog od konstitutivnih naroda i sedam delegata iz reda ostalih”.

Tako, šest delegata u klubovima hrvatskog, bošnjačkog i srpskog naroda čine jednu trećinu od ukupnog njihovog broja.

Kada je u pitanju Klub delegata hrvatskog naroda, od ukupno 17 delegata, iz HDZ-a BiH dolazi njih 13, i to Džambas Zdenka, Džeba Damir, Ilić Ilija, Iličić Marija, Ivić Ivan, Jurišić Damir, Mandić Tomislav, Martinović Tomislav, Nakić Ilija, Šarac Stipan, Saraf Marko i Tadić Ivo.

S obzirom na to da preostala četiri delegata iz Kluba hrvatskog naroda, a koji ne dolaze iz HDZ-a BiH, čine manje od jedne trećine od ukupnog broja delegata u Klubu delegata hrvatskog naroda, bez podrške još najmanje dva delegata koja dolaze iz HDZ-a BiH, nije moguće pokrenuti proceduru izbora novog predsjednika i dva potpredsjednika Federacije BiH, a time ni proceduru imenovanja nove Vlade FBiH.

U skladu sa navedenim, Istinomjer tvrdnju Nermina Nikšića, da se bez podrške delegata u Klubu hrvatskog naroda u Domu naroda Parlamenta FBiH, koji dolaze iz HDZ-a BiH, ne može imenovati nova Vlada FBiH, ocjenjuje istinitom.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!