Ispunjeno

Bevandin optimizam opravdan usvajanjem Budžeta za 2014. godinu

vjekoslav bevandaPredsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Vjekoslav Bevanda optimist je da će u ponedjeljek, 30.decembra, biti usvojene budžet BiH, a da će naredni dana proći u intenzivnoj komunikaciji kako bi BiH dobila budžet do Nove godine.

(…)

Bevanda je u izjavi novinarima u Banjoj Luci, ipak, rekao da vjeruje da će državni budžet biti usvojen.

(Fena, 27.11.2013.)

Komentar:

Bio je optimističan predsjedavajući Vijeća ministara BiH Vjekoslav Bevanda da će budžet institucija BiH biti usvojen do Nove godine i to se i desilo. U ponedjeljak 30.12. komisija za finansije i budžet Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH postigla je dogovor o amandmanima, a odmah po tome Budžet su po hitnom postupku usvojila oba doma PSBiH.

Ipak ni ove, kao i prethodnih godina, situacija sa usvajanjem Budžeta nije prošla glatko. Prvo je došlo do međusobnih optužbi na relaciji Vijeće ministara – Predsjedništvo BiH zbog toga što Prijedlog budžeta za 2014. godinu nije došao na vrijeme na glasanje u PSBiH te je zbog toga, ali i zbog velikog broja uloženih amandmana, došlo do kašnjenja u isplatama tranše kredita MMF-a koji je kao rok usvajanja budžeta za narednu godinu postavio 09. decembar. Tako će, pošto su se za to stekli uslovi, tranša kredita vjerovatno biti povučena tokom decembra, a novac će kao i do sada biti usmjeren u popunjavanje budžetskih rupa.

U svakom slučaju, usvajanjem Budžeta institucija BiH za narednu godinu, ispunjeno je obećanje Vjekoslava Bevande da će Budžet 2014. biti usvojen do kraja 2013. godine.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!