Nedosljedno

Bećirović: Povremeni legalista

DENIS-BEĆIROVIĆPredsjedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine (PS) BiH Denis Bećirović kazao je novinarima danas u Sarajevu da je svaka inicijativa koja je u skladu s Poslovnikom Predstavničkog doma legitimna i da je treba poštovati.

“Kakav će njen ishod biti to zavisi od glasanja u Predstavničkom domu. Kao legalista poštovat ću svaku legalno donesenu odluku u Predstavničkom domu PSBiH”, kazao je Bećirović, upitan da prokomentira inicijativu poslanika SDS-a za njegovu smjenu s funkcije člana Kolegija Predstavničkog doma PSBiH.

(Fena, 12.01.2014.)

Komentar:

Kao komentar na inicijativu SDS-a za njegovu smjenu s funkcije člana Kolegija Predstavničkog doma PSBiH, Denis Bećirović je rekao kako je svaka inicijativa koja je „u skladu s Poslovnikom Predstavničkog doma“ za njega legitimna i da će je poštovati.

Međutim, ako se sjetimo situacije kada su u Predstavničkom domu PSBiH prošle godine smjenjivani kadrovi SDS-a u Vijeća ministara, možemo vidjeti da Bećirović u tom slučaju nije baš bio toliki legalista kao u posljednjem slučaju.

Istinomjer je još tada pisao kako se Bećirović, dostavljajući Vijeću ministara inicijativu poslanika SNSD-a za smjenu kadrova SDS-a, pozvao na Poslovnik Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, odnosno njegov član 143. koji reguliše smjenu kadrova izvršne vlasti na državnom nivou, a da je tom prilikom u stvari i prekršio sam Poslovnik. Naime, ovim dokumentom predviđeni su mehanizmi izglasavanja nepovjerenja Vijeću ministara ili njegove rekonstrukcije, ali njime nigdje nije predviđena smjena pojedinačnih ministara. Dakle, ako se ova Inicijativa posmatrala kao inicijativa za smjenu ministra, ona je u tom slučaju bila provedena mimo zakona i definitivno nije bila u skladu sa Poslovnikom.

Stoga, ako u tom svjetlu posmatramo Bećirovićev komentar na inicijativu SDS-a za njegovom smjenom, možemo zaključiti kako su njegovi posljednji „legalistički“ stavovi u stvari nedosljedni njegovom djelovanju iz oktobra prošle godine, kada je kao Predsjedavajući Predstavničkog doma PSBiH dostavljao inicijativu SNSD-a za smjenu kadrova SDS-a u VM-u.

(istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!