Bećirović nije podnio ostavku na funkciju zamjenika predsjednika Kluba Bošnjaka

SDP BiH je u svom ranijem saopštenju pored ostalog obavijestio javnost “da je ovo još jedan nekorektan potez SDA, koji je izveden bez bilo kakvog znanja, pristanka i odobrenja Bećirovića i SDP-a BiH”.

Konstitutivna sjednica Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH održana je 28.02.2019. godine, te je na istoj za predsjedavajućeg ovog zakonodavnog tijela izabran Bakir Izetbegović (SDA), a za njegove zamjenike Dragan Čović (HDZ BiH), odnosno Nikola Špirić (SNSD).

Za predsjedavajućeg Kluba Bošnjaka izabran je Asim Sarajlić (SDA), a i pored toga što nije prisustvovao sjednici, za njegovog zamjenika izabran je Denis Bećirović (SDP BiH).

Ubrzo nakon sjednice, iz SDP-a BiH je stigla reakcija. Tako SDP BiH u svom saopštenju pored ostalog “obavještava javnost da je ovo još jedan nekorektan potez SDA, koji je izveden bez bilo kakvog znanja, pristanka i odobrenja Bećirovića i SDP-a BiH”, te na kraju zahtijeva:

SDP BiH zahtijeva da se odluka o nelegitimnom imenovanju stavi van snage u najkraćem mogućem roku, čime bi politički režiseri ovog neprihvatljivog i nepristojnog čina pokazali da posjeduju barem mrvicu ljudske i etičke dostojanstvenosti.

Ukoliko se to ne dogodi, Denis Bećirović će sam podnijeti ostavku na funkciju na koju je izabran bez svog odobrenja i saglasnosti.

SDP BiH, 02.03.2019.

Međutim, na 2. sjednici Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH održanoj 13.03.2019. godine, odluka o imenovanju Bećirovića za zamjenika predsjednika Kluba Bošnjaka nije povučena, niti je, kako je najavljeno u navedenom saopštenju za javnost SDP-a BiH, Bećirović na tu funkciju podnio ostavku.

Kada je rasprava o zapisniku sa konstituirajuće sjednice ovog zakonodavnog tijela u pitanju, Bećirović se nije javljao za riječ, a prilikom glasanja o usvajanju zapisnika sa iste bio je “suzdržan”. U jednom od svojih obraćanja javnosti nakon današnje sjednice, delegat SDP-a BiH u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH također nije govorio o pitanju njegovog izbora za zamjenika predsjednika Kluba Bošnjaka.

Obzirom na sve navedeno, Istinomjer obećanju SDP-a BiH i Denisa Bećirevića da će podnijeti ostavku na funkciju zamjenika predsjednika Kluba Bošnjaka u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH daje ocjenu neispunjeno.

(Istinomjer.ba)

 

U toku radovi na betonskoj konstrukciji sportsko-rekreacionog centra sa bazenima na Dobrinji

Načelnik Opštine Novi Grad Sarajevo, Semir Efendić još je na novogodišnjoj konfernciji za medije održanoj 30.12.2015....

Ubrzane dokvalifikacije za osobe koje se bave starim zanatima i obrtima

Vlada Kantona Sarajevo (KS) je na sjednici održanoj 18. jula 2019. godine usvojila inicijativu za uvođenje skraćenog programa prekvalifikacije i dokvalifikacije za sticanje stručnih zvanja iz popisa...Registracija firmi u RS biće moguća elektronskim putem

Sredinom prošle godine iz Ministarstva za ekonomske odnose i regionalnu saradnju Republike Srpske najavljeno je da će tokom 2019. godine biti poduzet niz aktivnosti kako bi se pojednostavila...