Bećirović nije podnio ostavku na funkciju zamjenika predsjednika Kluba Bošnjaka

SDP BiH je u svom ranijem saopštenju pored ostalog obavijestio javnost “da je ovo još jedan nekorektan potez SDA, koji je izveden bez bilo kakvog znanja, pristanka i odobrenja Bećirovića i SDP-a BiH”.

Konstitutivna sjednica Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH održana je 28.02.2019. godine, te je na istoj za predsjedavajućeg ovog zakonodavnog tijela izabran Bakir Izetbegović (SDA), a za njegove zamjenike Dragan Čović (HDZ BiH), odnosno Nikola Špirić (SNSD).

Za predsjedavajućeg Kluba Bošnjaka izabran je Asim Sarajlić (SDA), a i pored toga što nije prisustvovao sjednici, za njegovog zamjenika izabran je Denis Bećirović (SDP BiH).

Ubrzo nakon sjednice, iz SDP-a BiH je stigla reakcija. Tako SDP BiH u svom saopštenju pored ostalog “obavještava javnost da je ovo još jedan nekorektan potez SDA, koji je izveden bez bilo kakvog znanja, pristanka i odobrenja Bećirovića i SDP-a BiH”, te na kraju zahtijeva:

SDP BiH zahtijeva da se odluka o nelegitimnom imenovanju stavi van snage u najkraćem mogućem roku, čime bi politički režiseri ovog neprihvatljivog i nepristojnog čina pokazali da posjeduju barem mrvicu ljudske i etičke dostojanstvenosti.

Ukoliko se to ne dogodi, Denis Bećirović će sam podnijeti ostavku na funkciju na koju je izabran bez svog odobrenja i saglasnosti.

SDP BiH, 02.03.2019.

Međutim, na 2. sjednici Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH održanoj 13.03.2019. godine, odluka o imenovanju Bećirovića za zamjenika predsjednika Kluba Bošnjaka nije povučena, niti je, kako je najavljeno u navedenom saopštenju za javnost SDP-a BiH, Bećirović na tu funkciju podnio ostavku.

Kada je rasprava o zapisniku sa konstituirajuće sjednice ovog zakonodavnog tijela u pitanju, Bećirović se nije javljao za riječ, a prilikom glasanja o usvajanju zapisnika sa iste bio je “suzdržan”. U jednom od svojih obraćanja javnosti nakon današnje sjednice, delegat SDP-a BiH u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH također nije govorio o pitanju njegovog izbora za zamjenika predsjednika Kluba Bošnjaka.

Obzirom na sve navedeno, Istinomjer obećanju SDP-a BiH i Denisa Bećirevića da će podnijeti ostavku na funkciju zamjenika predsjednika Kluba Bošnjaka u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH daje ocjenu neispunjeno.

(Istinomjer.ba)

 

Do 5.oktobra predviđeno ponovno otvaranje Titove pećine u Drvaru?

Titova pećina u Drvaru koja je dio Spomen-kompleksa “25. maj” usljed, kako je tada navedeno, “odrona koji je uništio...

Uskoro počinje dugoočekivana rekonstrukcija vrtića “Vjeverica” na Alipašinom Polju?

U ponedjeljak, 16. septembra 2019. godine, načelnik Općine Novi Grad Sarajevo, Semir Efendić najavio je rekonstrukciju devastiranog vrtića “Vjeverica” na Alipašinom Polju, na čiju rekonstrukciju...Sve statističke institucije u BiH po prvi put “pod jednim krovom”?

Nedavno je iz Agencije za statistiku BiH najavljeno da će, u saradnji s entitetskim zavodima za statistiku, “po prvi put, od 2009. godine biti ažuriran Master okvir uzorka” s krajnjim ciljem da se...