Neispunjeno

Bećirović: Ni PSBiH se ne trudi oko ustavnih reformi

denis becirovicZajednički kolegijum oba doma Parlamentarne skupštine BiH odlučio je da se na današnjoj zajedničkoj sjednici ne glasa o tri seta predloženih ustavnih amandmana kojima se provodi odluka Suda u Strazburu u slučaju “Sejdić-Finci”, rekao je zamjenik predsjedavjućeg Predstavničkog doma Denis Bećirović. “Ostavit ćemo još 20 do 30 dana da pokušamo pronaći riješenje koje će povesti BiH u smjeru euroatlantskih integracija”, izjavio je Bećirović novinarima u Sarajevu.

Prema njegovim riječima, svi paketi ustavnih amandmana koji su upućeni u parlamentarnu proceduru “ostaju i dalje u igri”.

(Srna, 21.01.2014.)

Komentar:

Nakon što su početkom januara i konačno propali svi pokušaji sedmorice lidera partija iz BiH da dogovore rješenje odluke Evropskog suda za ljudska prava u predmetu „Sejdić i Finci“, najavljeno je da će se rješenje ipak tražiti u institucijama BiH, prvenstveno u Predstavničkom domu PSBiH.

Podsjećamo, u PSBiH se već nalaze tri prijedloga amandmana na Ustav BiH, čiji su predlagači Dragan Čović, Borjana Krišto i Martin Raguž, delegati HDZ-a BiH i HDZ-a 1990 u Domu naroda PSBiH; odnosno delegat SDS-a u Domu naroda PSBiH Ognjen Tadić; te delegati SDA u Domu naroda PSBiH, Sulejman Tihić, Halid Genjac i Nermina Kapetanović.

Uoči sjednice ovog doma Parlamenta BiH, koja je održana 21. januara ove godine, Denis Bećirović je izjavio kako je Zajednički kolegij oba doma PSBiH odlučio da se na toj sjednici ne glasa o već predloženim setovima amandmana. Tom prilikom najavio je, također, da će se ostaviti još otprilike mjesec dana kako bi se pronašlo rješenje.

Međutim, od njegove najave prošlo je više od dva mjeseca, a ovi setovi amandmana se još uvijek nisu našli na glasanju u PSBiH, tako da se i ovo obećanje može ocijeniti kao neispunjeno.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!