Većim dijelom istina

BDP po stanovniku dvostruko viši u Rumuniji nego u Bosni i Hercegovini

Predsjednik Socijaldemokratske partije BiH (SDP BiH) Nermin Nikšić gostovao je 20.1.2023. godine u programu Face televizije. Pored aktuelne teme koja se tiče formiranja vlasti na svim nivoima, Nikšić je komparirao bruto domaći proizvod (BDP) po glavi stanovnika Bosne i Hercegovine i Rumunije, pri čemu je iznio većim dijelom istinitu tvrdnju.

Izvor: Facebook/Nermin Nikšić

Nikšić je ustvrdio da je BDP Bosne i Hercegovine po stanovniku duplo manji od BDP-a po stanovniku Rumunije, koju je okarakterizirao “najlošijom u EU” kada je riječ o ovom parametru:

Kad govorimo o BDP-u po glavi stanovnika, Svjetska banka kaže da je u BiH, po glavi stanovnika, BDP duplo manji od najlošije zemlje u EU, od Rumunije. U Rumuniji je to 14 hiljada 800 i nešto dolara, u BiH sedam hiljada 100 i nešto.

Nermin Nikšić, 20.1.2023.

Prema podacima Svjetske banke na koje se pozvao Nikšić, BDP Rumunije po glavi stanovnika u 2021. godini iznosio je 14.858.2 američka dolara, dok je BDP Bosne i Hercegovine po stanovniku u istoj godini iznosio 7.143,3 američka dolara.

Međutim, Rumunija nije “najlošija” zemlja u Evropskoj uniji kada je riječ o BDP-u s obzirom na to da je BDP Bugarske po glavi stanovnika u 2021. godini, prema podacima Svjetske banke, bio niži od onoga u Rumuniji te je iznosio 12.221,5 američkih dolara.

Budući da je BDP Bosne i Hercegovine po glavi stanovnika otprilike duplo manji od BDP-a po glavi stanovnika u Rumuniji te uzimajući u obzir i činjenicu da je BDP po glavi stanovnika u 2021. godini bio niži u Bugarskoj nego u Rumuniji, Istinomjer tvrdnju Nermina Nikšića ocjenjuje kao većim dijelom istinitu.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!