Neistina

Banja Luka nije glavni grad

Gradonačelnik Banje Luke Draško Stanivuković bio je gost emisije “Telering” na RTRS-u 23. novembra 2022. godine, gdje je, između ostalog, iznio netačnu tvrdnju o Banjoj Luci kao glavnom gradu.

Screenshot: RTRS
Screenshot: RTRS

Odgovarajući na pitanje voditelja da li ima razlike između današnje Banje Luke u poređenju s periodom od prije 20 godina, Stanivuković je ustvrdio da je “prirodno da grad u 20 godina ima napredak”, te je zatim iznio netačnu tvrdnju o Banjoj Luci kao glavnom gradu.

Banja Luka je najveći, Banja Luka je glavni grad.

Draško Stanivuković, 23.11.2022.

Prema prvom članu Ustava Bosne i Hercegovine, glavni grad je Sarajevo, koji je također i glavni grad Republike Srpske, što potvrđuje deveti član Ustava ovog entiteta.

Glavni grad Republike je Sarajevo.

Ustav Republike Srpske, član 9

Iako je od 2004. godine do danas bilo kako obećanja, tako i pokušaja da se to promijeni te da glavni grad Republike Srpske bude Banja Luka, do toga nikada nije došlo, a Istinomjer je o ovoj temi pisao u analizi “Glavni grad RS nije Banjaluka, iako često čujemo drugačije.

Podsjećamo, Istinomjer je i ranije u nekoliko navrata slične tvrdnje zvaničnika/ca koji/e dolaze iz Republike Srpske ocjenjivao neistinitim (1, 2, 3, 4), a među ovim zvaničnicima našao se i visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt.

S obzirom na činjenicu da Ustav Bosne i Hercegovine i Ustav Republike Srpske demantuju Draška Stanivukovića da je Banja Luka glavni grad, Istinomjer njegovu tvrdnju ocjenjuje neistinitom.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!