Neistina

Banja Luka – Gradiška: Autoput “rekorder” po obećanjima i kašnjenju

Autoput konačno otvoren: Dodik i Tadić

Predsjednik Republike Srpske (RS) Milorad Dodik i predsjednik Srbije Boris Tadić svečano su danas pustili u saobraćaj dionicu autoputa Mahovljani – Gradiška dugu 26,5 kilometara.

Dodik je rekao da je ovo projekat koji je važan za cijelu RS.
“Nismo odustali od ovog projekta kada je bilo logično da to uradimo, jer svijet koji je zahvaćen krizom ne poznaje ovakve projekte, a mi smo u roku izgradili ovaj autoput”, kaže Dodik.

(SRNA, 30. 11. 2011.)

Komentar:

Čestitamo građanima RS na “autoputu” (navodnici zbog zaista mizerne dužine ceste op. a.) dugom 26, 5 km i želimo im sretnu i ugodnu vožnju, uostalom kao i ministrima Vlade RS u najnovijim automobilima koji krase vozni park Vlade.
Međutim, jedini problem sa “autoputem” je taj što je entitetski predsjednik iznio – neistinu.

Naime, ova dionica ne da nije izgrađena u roku, nego je svjevrsni “rekorder” prolongiranja i obećanja:

Premijer Republike Srpske Aleksandar Džombić kaže da će radovi na izgradnji autoputa Banja Luka – Gradiška biti gotovi do kraja građevinske sezone.
(Građevinska sezona je završena u oktobru op. a.)
(Tanjug, 20. 7. 2011.)

Podsjetimo se i serije skoro pa identičnih izjava – ali iz različitih godina – ministra saobraćaja i veza RS Nedjeljka Čubrilovića:

Nakon što je istekao i jun, koji je postavljen kao krajnji rok za izgradnju autoputa Banjaluka – Gradiška, izvođači radova i nadležne institucije tvrde da će epilog ipak biti definitivno kraj ljeta ove godine.
U Ministarstvu saobraćaja i veza RS kažu da se radovi odvijaju planiranom dinamikom i da prolongiranja rokova više neće biti, te da su završni radovi u punom jeku.
(Ekapija.ba, 12. 7. 2011.)

Ministar saobraćaja i veza RS, Nedeljko Čubrilović, najavio da će izgradnja autoputa Banja Luka – Gradiška, sigurno biti završena u septembru ove godine.
(TVportal.ba, 5. 7. 2010.)

Autoput Banjaluka – Gradiška bit će završen i pušten u promet do oktobra, rekao je Nedeljko Čubrilović, ministar prometa i veza RS.
(Dnevnik.ba, 18. 5. 2010.)

Ako je ovaj “autoput” završen u roku, kako je to konstatovao entitetski predsjednik, možemo tek zamisliti šta nas očekuje u narednom periodu, u vezi sa eventualnim kapitalnim projektima od značaja u RS-u.

Pitajte Istinomjer!