Nedosljedno

Autoput Banja Luka – Doboj: Od maja do oktobra, od oktobra do…

Aleksandar Džombić, premijer RS

Dokle je stigla saradnja s kineskom kompanijom u vezi s najavljenom izgradnjom autoputa Banja Luka – Doboj?

“Imamo dvije otvorene opcije. Sada se nalazimo u proceduri kod kineske izvozne banke i kompanije za osiguranje kredita. Očekujemo vrlo brzo poziv na završne pregovore oko kreditnog aranžmana. Uslov je da, ukoliko oni kreditiraju, ugovor mora dobiti kineska kompanija, s tim da dozvoljavaju učešće najmanje 45 posto domaćih izvođača. Očekujem da će naših izvođača biti gotovo 100 posto, jer nije za očekivati da će neke materijale koji se mogu svuda proizvoditi uvoziti iz Kine, već će to biti iz RS. Do kraja godine potpisali bismo ugovor, a s realizacijom projekta krenuli odmah naredne.”

(Dnevni avaz, 24. 10. 2011.)

***

Predsjednik Vlade Republike Srpske Aleksandar Džombić rekao je da će tender za izgradnju autoputa Banjaluka – Doboj biti raspisan do kraja ovog mjeseca, a procedura do potpisivanja ugovora mogla bi da traje 60 do 90 dana, jer je riječ o međunarodnom tenderu.

Džombić je naglasio da je Vlada RS osigurala finansijsku konstrukciju za ovaj projekat, jer je Evropska banka za obnovu i razvoj spremna da kreditira Vladu za dionicu od Prnjavora do Doboja i privatni partner koji će dobiti koncesiju za dionicu od Banjaluke do Prnjavora i od Doboja do ?akeša.

(RTRS/Banjaluka-info, 5. 5. 2011.)

Komentar:

Nakon što je premijer Džombić za prošlu izjavu o autoputu od Istinomjera dobio ocjenu za neispunjeno obećanje, ovog puta je zaista bilo teško izabrati ocjenu. Iako je gosp. Džombić pokazao zavidnu dosljednost u davanju obećanja i rokova za autoput Doboj – Banja Luka, ovdje smo naglasili nedosljednost u izboru kako finansijera, tako i izvođača radova u ovom značajnom projektu, koji su se u samo tri mjeseca potpuno promijenili.

Premijer Republike Srpske Aleksandar Džombić je u maju ove godine najavio raspisivanje tendera za izgradnju autoputa Banja Luka – Doboj i to do kraja tog mjeseca, a kao kreditor se spominjala EBRD.

U “svježoj” Džombićevoj izjavi, očigledno je da su “Kinezi” preuzeli posao te da su se rokovi pomjerili “od kraja maja” do “vrlo brzo” u oktobru.

Svakako vrijedi pratiti i navode o odnosu domaćih i međunarodnih izvođača radova na autoputu o kojem se već godinama puno priča, a malo (ili nikako) radi.

Pitajte Istinomjer!