Dosljedno

Arnaut ostao dosljedan svom stavu

Još polovinom novembra prošle godine dok su u toku bili pregovori o formiranju vlasti u Kantonu Sarajevo, zastupnik SBB-a u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine, Damir Arnaut bio je mišljenja da SDA treba da ode u “političku mirovinu”.

Ne učestvujem u pregovorima o formiranju vlasti u Kantonu Sarajevo. Kada su u pitanju pregovori, sve je onako kako se prikazuje i to je dobro. Razgovori zaista idu u pravcu da se formira koalicija koja će biti programska i koja će biti fokusirana na predlaganje rješenja za postojeće probleme odnosno da traje do sljedećih izbora. Nemoguće je popraviti stanje bez da Stranka demokratske akcije ode u mirovinu.

Damir Arnaut, 12.11.2018

“SBB, kao i svaka druga stranka, će donijeti te odluke, a ja vam mogu reći svoj lični stav koji glasi, da je patriotska dužnost ne ulaziti u te priče s SDA”, potvrdio je Arnaut svoj stav i nakon razgovora delegacija SDA i SBB-a o koaliciji na državnom i federalnom nivou održanih polovinom februara 2019. godine.

Krajem istog mjeseca, Arnaut je detaljnije pojasnio:

Smatram da je patriotska dužnost ne ulaziti u kombinacije sa SDA na bilo kojem nivou. Naime, kada je SNSD-u i HDZ-u dala kontrolni paket u Domu naroda, SDA je obesmislila koaliranje za bilo koga ko učešće u vlasti vidi kao sredstvo da ishodi ključne reforme i ispuni predizborna obećanja, umjesto da poklopi resore.Taj potez je doslovno uništio mogućnost da ojačamo sankcionisanje sukoba interesa, uvedemo elektronsko glasanje, ukinemo privilegije ili usvojimo izmjene Izbornog zakona koje implementiraju odluku ‘Ljubić’ na način koji pored etničkih štiti i građanske interese.

Damir Arnaut, 25.02.2019.

U skladu sa iznesenim mišljenjem, na sjednici Predsjedništva SBB-a održanoj 16.05.2019. goodine na kojoj je SBB “donio odluku da će prihvatiti poziv SDA da bude dio vlasti na državnom i federalnom nivou”, Arnaut je bio jedini koji je u svojstvu člana Predsjedništva SBB-a glasao protiv ovakve odluke:

Ja sam razloge temeljito obrazložio u više navrata protiv koalicije sa SDA i uradio sam to ponovo danas na sjednici Predsjedništva. Bilo je glasanje 20 na prema jedan, ja sam bio protiv te koalicije. Ono što mi je posebno bitno da se ničim apsolutno ne smije dovesti u pitanje opstojnost Vlade KS. To je je jedno strateško pitanje, ne samo zato što je ova Vlada objektivno uradila u ovih pet, šest mjeseci, puno više nego ijedna vlada na državnom ili entitetskom nivou od Dejtona do danas, već i zato što je to strateško pitanje koje ima implikacije za cijelu državu.

Damir Arnaut, 16.05.2019.

Polovinom oktobra Arnaut je još jednom iskazao punu podršku radu Vlade KS, te još jednom “poručio da bi strateška greška bila srušiti aktuelnu Vladu KS”.

Međutim, sporazumom između SDA, SBB-a i DF-a potpisanim 13.12.2019. godine predviđena je između ostalog i nova većina u Kantonu Sarajevo čiji bi dio trebale biti pomenute političke partije, što bi značilo i kraj trenutne Vlade u ovom kantotnu.

Na ovakvu odluku SBB-a uslijedila je reakcija Damira Arnauta koji je na sjednici Predsjedništva SBB-a održanoj 16.12.2019. godine, kako je naveo, “podnio ostavku na funkcije potpredsjednika i člana Predsjedništva SBB-a zbog odluke o rušenju Vlade Kantona Sarajevo i uvođenja SDA u tu vladu”.

U takvim okolnostima smatram da ne mogu efikasno obavljati te funkcije, posebno jer ne mogu odgovoriti na pitanja drugih članova SBB-a zašto je to bilo neophodno. Članovi od nosilaca rukovodećih pozicija očekuju te odgovore, kao što ih i ja kao član SBB-a očekujem.

Damir Arnaut, 16.12.2019.

Nakon ostavke na funkcije potpredsjednika i člana Predsjedništva SBB zbog odluke o rušenju Vlade KS i uvođenja SDA u istu, Istinomjer stav Damira Arnauta u vezi koaliranja sa SDA te podrške trenutoj Vladi KS ocjenjuje dosljednim.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!