Neistina

Alikadić nije imenovan za v.d. ministra zdravstva KS

Zastupnica Naše stranke u Skupštini KS, Neira Dizdarević u saopštenju objavljenom na zvaničnoj stranici Naše stranke pozvala je na smjenu aktuelne kantonalne Vlade u KS zbog situacije u zdravstvenom sektoru.

Dizdarević je između ostalog ustvrdila i da je Vlada KS za v.d. ministra zdravstva imenovala aktuelnog ministra kulture i sporta Kenana Alikadića.

U jeku pandemije, SDA/DF/SBB Vlada za v.d. ministra zdravstva imenuje Kenana Alikadića, koji već vodi Ministarstvo kulture i sporta, za šta se također pokazao nekompetentnim. I to se dešava nakon što je već drugi DF-ov ministar, Draško Jeličić, napustio tu poziciju, nepunih pola godine nakon što je na nju imenovan.

Neira Dizdarević, 25. oktobar 2020.

Podsjećamo, aktuelni ministar privrede u KS, Draško Jeličić povukao se sa funkcije v.d. kantonalnog ministra zdravstva, te je ovaj kanton još jednom ostao bez čelne osobe u najtežim trenucima od početka pandemije. Prošla su već tri mjeseca od kako je Rusmir Mesihović podnio ostavku. Istinomjer se problemom neimenovanja čelnog čovjeka ministarstva zdravstva u KS bavio nedavno u opširnoj analizi.

Međutim, istog dana kada je na stranici Naše stranke objavljeno navedeno saopštenje, Vlada KS je javnosti saopštila da se nakon sjednice Vlade i Kriznog štaba KS medijima obratio ministar kulture i sporta Kenan Alikadić, te da su se zbog toga u medijima počele pojavljivati informacije kako je upravo on preuzeo funkciju v.d. ministra zdravstva KS.

U vezi izjava pojedinih zastupnika u Skupštini Kantona Sarajevo, želimo obavijestiti javnost da ministar kulture i sporta Kantona Sarajevo Kenan Alikadić nije imenovan za vršioca dužnosti ministra zdravstva. Zbog odlaska u izolaciju premijera Marija Nenadića, ministar Alikadić je dao izjavu za medije uime Vlade KS, ali to ni u kom slučaju ne podrazumijeva njegov angažman u sektoru zdravstva.

Vlada KS, 25. oktobar 2020.

Dan kasnije, premijer Kantona Sarajevo Mario Nenadić, koji u izolaciji boravi jer mu je bliski član porodice zaražen novim koronavirusom. prenio je ovlasti funkcije koju obnaša na ministra Anisa Krivića, aktuelnog ministra obrazovanja, nauke i mladih KS.

Istinomjer je kontaktirao zastupnicu Dizdarević kako bi smo provjerili iz kojih izvora je dobila informaciju da je Alikadić imenovan na funkciju v.d. ministra zdravstva, te smo dobili sljedeći odgovor:

Podsjećanja radi, premijer Vlade KS prethodno je već prenosio ovlasti ministra zdravstva na ministra privrede, koji također nema nikakvih stručnih niti organizacionih kapaciteta za obnašanje takve funkcije. Na osnovu čega je prvo Draško Jeličić postao čovjek od zdravstva i na osnovu čega je to sad Kenan Alikadić? Koje kompetencije u vezi sa zdravstvom imaju ti ljudi? Da li je Vlada svjesna uopšte šta radi ili su toliko pogubljeni da puštaju da ionako uspaničenom stanovništvu o zdravstvu i koroni priča ministar kulture i sporta? Ako je, pak, tu ulogu gospodin Alikadić samovoljno sebi dodijelio, onda je to još gore. Onda u toj Vladi zaista može da radi ko šta hoće i kad god hoće. (…) To su sve činjenice koje su nama zastupnicima, kao i cjelokupnoj javnosti prezentirane. O navedenim turbulencijama unutar Vlade saznajemo iz medija, jer smo uskraćeni za zvanične informacije. Posebno je simptomatično to da je ministar Alikadić zastupao i premijera Nenadića na subotnjoj press konferenciji, da bi već danas premijer ovlastio drugog ministra, ministra Krivića. Prije će biti da je premijer, nakon oštre reakcije javnosti na vijest da ministar kulture preuzima Ministarstvo zdravstva KS, promijenio svoju odluku.

Neira Dizdarević, 26. oktobar 2020.

S obzirom na činjenicu da Kenan Alikadić ipak nije imenovan za v.d. ministra zdravstva KS, što je potvrđeno i iz Vlade KS, Istinomjer će tvrdnje zastupnice Naše stranke u Skupštini KS, Neire Dizdarević, ocijeniti kao neistinite.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!