Analize

Dok COVID-19 hara, Ministarstvo zdravstva KS i dalje na autopilotu

Aktuelni ministar privrede u Kantonu Sarajevu (KS), Draško Jeličić povukao se sa funkcije v.d. kantonalnog ministra zdravstva, potvrdio je to za medije premijer KS Mario Nenadić. Kanton je još jednom ostao bez čelne osobe u najtežim trenucima za Kanton od početka pandemije. Prošla su tri mjeseca od kako je Rusmir Mesihović podnio ostavku, dok je u međuvremenu pozicija ministra zdravstva KS od veoma važne na početku, postala nebitni žeton dnevne politike.

Bivši generalni direktor Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu, Rusmir Mesihović, preuzeo je funkciju ministra zdravstva KS 3. marta 2020. godine, kao kadar Demokratske fronte (DF). Zvanično, tu dužnost obnašao je do 25. jula tekuće godine, kada je objavljeno da podnosi ostavku iz zdravstvenih razloga, nakon što je duže vrijeme bio na bolovanju.

Dva dana nakon Mesihovićeve ostavke, iz DF-a je objavljeno da će prim. dr Nijaz Štitkovac biti imenovan za novog ministra zdravstva u KS, što je naišlo na neodobravanje njihovog koalicionog partnera u Vladi KS, Saveza za bolju budućnost (SBB).

Gostujući u programu televizije N1 krajem jula, predsjednik SBB-a Fahrudin Radončić je na pitanje novinara da li će SBB podržati Štitkovca, odgovorio da neće.

Neće. (Zašto?) Pa zato što se radi o nerelevantnoj osobi za tako važno mjesto. To nije ništa novo, ništa strašno. (…) Radi se radi o čovjeku koji nema ozbiljno menadžersko iskustvo. U ovom trenutku su u Sarajevu kao kantonu potrebni ljudi koji znaju šta je krizni menadžment.

Fahrudin Radončić, 29. juli 2020.

U narednim danima uslijedio je svojevrsni “rat” izjavama i saopštenjima uz stav DF-a da neće tražiti alternativu Štitikovcu.

Dolaze godišnji odmori, ali ova ministarstva sigurno neće biti bez rukovodstva. Sjest ćemo, razgovarati u nadi da ćemo pronaći zajedničko rješenje, ali mi od Štitkovca ne odustajemo.

Sead Milavica, 30. juli 2020.

Sa druge strane, ni SBB nije odustao do stava da Štitkovac nije odgovarajući kadar, ta da je bilo potrebno na nivou koalicije razgovarati o prijedlozima za ministra.

Na nivou koalicije smo trebali porazgovarati prije javnog objavljivanja prijedloga za novog ministra zdravstva čisto kako bi se izbjegli neki nesporazumi. Proceduralno, to je pravi način kako bi se izbjeglo bilo kakvo nerazumijevanje. Ja osobno ne poznajem doktora Štitkovca niti mogu o njemu govoriti, ali kolege ljekari koji su u Predsjedništvu SBB-a ga znaju i smatraju da on nije pravi izbor za ministra. Eto, vjerujte da sve do prije nekoliko dana nisam znao ni da je Štitkovac nekad bio član SBB-a.

Zvonko Marić, 30. juli 2020.

Tokom narednih deset dana, broj zaraženih koronavirusom u Kantonu Sarajevo je po prvi put dosezao trocifrenu, dok je, sa druge strane, pozicija ministra zdravstva postala predmet nesuglasica između SBB-a i DF-a, o čemu je Istinomjer pisao.

S obzirom na nepovoljnu zdravstvenu situaciju u kantonu i činjenicu da konsenzus oko Štitkovca nije bio moguć, novi kandidat DF-a postala je pomoćnica ministrice u sektoru zdravstva Ministarstva civilnih poslova BiH, Draženka Malićbegović.

Razumijevajući složenost epidemiološke situacije u Kantonu Sarajevo Demokratska fronta želi prekinuti nepotrebne i opasne političke igre oko imenovanja novog kantonalnog ministra zdravstva tako što će ponuditi stranački neovisnu osobu za ministricu zdravstva, dr. Draženku Malićbegović, dokazanu stručnjakinju u području javnog zdravstva.

Demokratska fronta, 10. august 2020.

Premijer Mario Nenadić, 19. augusta donio je rješenje o imenovanju Draženke Malićbegović za ministricu zdravstva KS.

Malićbegović je skupa sa Anelom Mešić (SBB) kandidatkinjom za poziciju ministrice za rad, socijalnu politiku, izbjeglice i raseljena lica trebala biti potvrđena na na poziciju ministrice zdravstva na hitnoj sjednici Skupštine KS održanoj 20. augusta 2020. godine. Nakon rasprave o poslovniku, sjednica je prekinuta na prijedlog SBB-ovog zastupnika Zvonke Marića.

Ekspoze koje su pripremale kandidatkinje nisu dobili svi zastupnici, predlažem da prekinete sjednicu i da nastavimo sa radom redovne sjednice koje smatramo da je važnije nego ovo o čemu mi govorimo. Molim sve klege zastupnike da uvaže moj prijedlog.

Zvonko Marić, 20. august 2020.

Četiri dana kasnije, o ovom pitanju oglasili su se i SBB-a i iz DF-a.

Sead Milavica je izjavio da DF ostaje pri svom prijedlogu da se na mjesto ministrice zdravstva KS imenuje dr. Draženka Malićbegović.

Ukoliko do kraja sedmice koalicioni partneri ne daju podršku imenovanju ministrice, smatrat ćemo da je ova koalicija izgubila svoj smisao i da ne može odgovoriti potrebama građana.

Sead Milavica, 24. august 2020.

Nešto kasnije, predsjednik SBB-a održao je konferenciju za medije tokom koje je kometarisao rad njegovog nasljednika na poziciji ministra sigurnosti BiH, Selme Cikotića, a na kojoj je rekao da neće biti izabrana dva nova ministra u Vladi KS.

U Kantonu Sarajevo nakon ovoga što se dogodilo, nakon Cikotića, neće biti izbora dva nova ministra. Šta će biti s tom vladom, razmislit ćemo. Slobodno neka kolege iz SDA ne zakazuju skupštinu kantona i pokušavaju da imenuju ministra zdravstva ili jednog ministra iz SBB-a. Nemojte da varamo javnost. Ministar zdravstva uopšte nije bitna osoba. To je vrijeme pokazalo. Jer sam ja bio ministar sigurnosti i bio u ostavci, SIPA, Direkcija za koordinaciju policijskih tijela, Službe za poslove sa strancima… sve policijske agencije su radile svoj posao u interesu građana. Neka sada Klinički centar radi svoj posao, Opća bolnica i Domovi zdravlja. Neka neko vrši posao ministra zdravstva, ko što ga vršio gospodin Mesihović, ja tu vidim nikakav problem i nemojte da neko podvaljuje da mi opstruiramo rješavanje zdravstvenih problema u Sarajevu.

Fahrudin Radončić, 24. august 2020.

Premijer KS Mario Nenadić je 26. augusta, zbog “privremene spriječenosti ministra zdravstva, tj. bolovanja dužeg od 30 dana”, donio Odluku o određivanju ministra privrede Draška Jeličića za privremenog vršioca funkcije ministra zdravstva.

Ovim putem podsjećamo i na neke od nadležnosti ovog ministarstva. Društvena briga za zdravlje na nivou kantona, definisana je članom 13. Zakona o zdravstvenoj zaštiti Federacije BiH. To između ostalog podrazumijeva donošenje zakona i podzakonskih akata iz nadležnosti kantona, uređenje i vođenje zdravstvene politike, praćenje zdravstvenog stanja stanovništva, rada zdravstvenih ustanova, brigu o provođenju utvrđenih prioriteta u zdravstvenoj zaštiti, provođenje mjera zaštite stanovništva od zaraznih bolesti i td. Više o nadležnostima Ministarstva zdravstva KS možete pročitati na zvaničnoj stranici ove institucije.

Nakon ostavke Jeličića, Vlada KS, a sa njom i građani, našli su se u istoj situaciji kao i kada je Mesihović podnio ostavku, samo što je ovoga puta broj zaraženih u KS duplo veći nego tada, dok na dnevnoj bazi “pljušte” rekordi po broju pozitivnih na COVID-19.

Posljedice problema u odnosima između koalicionih partnera u Vladi KS snose građani Kantona Sarajevo. Činjenica da ni rapidan rast broja zaraženih nije dovoljan da politički subjekti u KS pokrenu proceduru za imenovanje novog ministra zdravstva dovoljno govori u prilog tome da im interesi građana nisu visoko na listi prioriteta.

Kada se svemu doda da je u toku predizborna kampanja koja, pored dodatnih rizika za širenje zaraze, nikada nije vrijeme u kojoj su politički subjekti spremni na preuzimanje odgovornosti, sve su prilike da će KS, kada se radi o ministarstvu zdravstva, i dalje biti na autopilotu.

Kada će biti imenovan novi ministar, u ovom momentu niko sa sigurnošću ne može reći, ali evidentno je da ovakav odnos spram građana jednog kantona i njihovog zdravlja odavno nije zabilježen.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!