Alija Behmen: Sarajevska žičara uskoro u upotrebi!

Vijećnici Gradskog vijeća Grada Sarajeva danas su u Sarajevu na sjednici razmatrali Informaciju o realizaciji projekta Trebevićke žičare u kojoj je istaknuto da je za nastavak upotrebe ove žičare neophodno nabaviti novu upravljačku jedinicu.

Gradonačelnik Sarajeva Alija Behmen kazao je novinarima da prema sadašnjim procjenama za cjelokupnu rekonstrukciju/izgradnju Trebevićke žičare bit će potrebno oko 16 miliona KM.

– Sasvim je jasno da taj novac ne mogu osigurati ni Grad, ni Kanton Sarajevo, ni općine niti GRAS i zato će biti potrebno tražiti novac putem donacija objasnio je Behmen.

Ukoliko obećanja za donacije budu ispoštovana, tvrdi Behmen, žičara bi trebala biti završena do kraja 2012. godine.

(FENA, 28. 12. 2011.)

***

Priprema se prevoz žičare iz Švicarske na Trebević
Memorandum o razumijevanju za obnovu trebevićke žičare danas su u Gradskoj upravi potpisali gradonačelnik Sarajeva Alija Behmen, premijer Kantona Sarajevo Fikret Musić, vršilac dužnosti šefa Delegacije EU u BiH Renzo Daviddi i direktor Sarajevske ekonomske regionalne razvojne agencije SERDA Ševkija Okerić.

Gradonačelnik Sarajeva Alija Behmen precizirao je da se trenutno radi na raščišćavanju trase, te najavio da bi taj dio posla trebalo da bude završen do kraja godine. Gradonačelnik je još dodao kako će sa novom i boljom žičarom doći i novi sadržaji na Trebeviću ali isključivo rekreativni.

Prema trenutnim pokazateljima, ukupna vrijednost projekta obnove žičare je oko 16 miliona KM, od čega je vrijednost opreme devet do 11 miliona KM, što će osigurati Švicarska kao glavni donator.

(FENA/Sarajevo-x.com, 12. 7. 2011.)

Komentar:

Gradonačelnik Sarajeva je dao obećanje da će sarajevska žičara ili, popularnije, uspinjača, biti završena i stavljena u funkciju do kraja 2012. godine. Aktivnosti koje su poduzete u proteklih nekoliko mjeseci ulijevaju nadu da će Gradska uprava Grada Sarajeva, uz pomoć ostalih institucija iz Kantona Sarajevo, uspjeti da obnovui privede kraju u planiranom roku. Svejedno, krajem 2012. ćemo se ponovo osvrnuti na pitanje žičare i (ne)ispunjeno obećanje Alije Behmena. Dotad – za gradonačelnika ide “djelomično ispunjeno obećanje”.

Pitajte Istinomjer!