Ognjen Tadić

Politička partija: DNS

Trenutna pozicija: Potpredsjednik DNS-a

Rođen je 1974. godine u Sarajevu, a diplomirao je i magistrirao na Pravnom fakultetu u Banjoj Luci. Sa 17 godina se učlanjuje u Srpsku radikalnu stranku i u njoj ostaje do 2006. godine kada se priključuje SDS-u, a potpredsjednik ove stranke  je bio od 2008. do 2017. godine. Nakon toga osniva novu političku partiju – Narodnu stranku u kojoj je bio predsjednik godinu dana do ujedinjana ove stranke sa DNS-om.

Za poslanika u Narodnoj skupštini RS izabran je 1997. godine i naredne godine, ali je tada Privremena izborna komisija BiH Tadića i još osam kandidata skinula sa izborne liste SRS–a, uz zabranu kandidovanja na tri godine. U visoku politiku se vraća 2002. godine kao kandidat SRS-a za srpskog člana Predsjedništva BiH, a tri godine kasnije postaje politički savjetnik Dragana Čavića, predsjednika RS-a. Na izborima 2006. godine ulazi u Narodnu skupštinu RS-a i već naredne godine se nadmeće za predsjednika RS-a, ali nije izabran. Nije uspio postati predsjednik RS-a ni četiri godine kasnije, a naknadno je imenovan za delegata u Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH.

Izvor: CIN

Tadić promijenio mišljenje o glasanju po hitnom postupku za tehničke izmjene Izbornog zakona

Ognjen Tadić je na nastavku 37. sjednice Doma naroda PS BiH bio “protiv” odgađanja izjašnjavanja o zahtjevu...

Parlamentarni odbor za stabilizaciju i pridruživanje – briselsko “ne” entiteskom glasanju

Ako u ovoj situaciji o neizglasavanju Poslovnika Parlamentarnog odbora za stabilizaciju i pridruživanje ima nešto dobro, to je činjenica da Evropska unija na “svojoj koži”, u praktičnoj ravni, ima...