SDS pokušao inicirati referendum za Zakon o ispitivanju porijekla imovine

tadic ognjen“Vlast u RS strepi od donošenja ovog zakona i sve će učiniti da on ne bude usvojen u Narodnoj skupštini RS-a. Zato mi pokrećemo incijativu da se na referendumu izjasne građani da li su za ili protiv naše namjere da bude oduzeta nelegalno stečena imovina u RS”, rekao je Tadić.

(Fena, 25.08.2013.)

Komentar:

Krajem augusta prošle godine poslanici SDS-a u NSRS najavili su pokretanje inicijative da se građani RS-a putem referenduma izjasne o tome da li prihvataju donošenje zakona o ispitivanju porijekla imovine u ovom entitetu. Za ovu inicijativu bilo je potrebno skupiti 30 potpisa poslanika, a sredinom novembra iz SDS-a je saopšteno da je održavanje referenduma o Zakonu o ispitivanju porijekla imovine podržalo 18 poslanika SDS-a, 7 PDP-a, 4 NDP-a i 1 poslanik SRS RS, što je bilo dovoljno da se ovo pitanje nađe na dnevnom redu. To se i desilo 26. novembra na sjednici NSRS, ali je inicijativa blokirana odlukom skupštinske većine sa zaključkom da je neustavna, te se o njoj na toj sjednici poslanici nisu izjašnjavali.

Iako ovaj prijedlog nije usvojen, skupljanjem potpisa i njenim uvrštavanjem na dnevni red, ispunjeno je obećanje koje je Tadić dao o pokretanju inicijative za raspisivanje referenduma o ovom zakonu. No, mišljenja su podijeljena po pitanju toga da li je, pak, ova inicijativa pokrenuta sa ozbiljnom namjerom da se osigura donošenje ovakvog zakona, ili se radi o standardnim političko-marketinškim potezima nadomak izborne godine.

(Istinomjer.ba)

Mandatar SDP-a BiH u Ze-do kantonu prikupio potpise podrške

Zastupnici sedam stranaka vladajuće koalicije, njih 21 u Skupštini Zeničko-dobojskog kantona svojim su potpisima...

Brisel i dalje čeka odgovore na dodatna pitanja

Izetbegović je izjavio da je “pripremanje odgovora na dodatna pitanja u završnoj fazi i da će i taj posao biti završen do sredine januara”. Na novogodišnjoj press konferenciji Stranke...Hoće li Predsjedništvo BiH zasjedati prije imenovanja budućeg mandatara Vijeća ministara BiH?

Na stav Željka Komšića povodom imenovanja Zorana Tegeltije na mjesto mandatara budućeg saziva Vijeća ministara BiH, promptno je reagovao predsjednik SNSD-a i trenutni predsjedavajući Predsjedništva...