Haris Silajdžić

Politička partija: 

Trenutna pozicija: 

Rođen je 1945. godine u Brezi, a studij arapskog jezika i islamistike završio je u Bengaziju, a magistrirao je 1977. i doktorirao 1979. godine na Sveučilištu u Prištini.

U politiku se uključio devedesetih. Bio je najbliži suradnik tadašnjeg predsjednika SDA Alije Izetbegovića, a od 1990. do 1993. godine je obavljao dužnost ministra vanjskih poslova u Vladi Republike Bosne i Hercegovine, a nakon toga je do 1996. godine bio premijer Vlade Republike BiH. Tokom 1996. godine se razilazi sa strankom SDA i osniva Stranku za Bosnu i Hercegovinu, unitarističku političku stranku koja se zalaže za ukidanje županija i entiteta u Federaciji BiH. 1997. godine dolazi na dužnost dopredsjednika Vijeća ministara BiH. Od 2006. do 2010. godine je bio bošnjački član Predsjedništva BiH.

Tokom 2010. godine se povlači s javne scene, a dvije godine kasnije odlazi i sa čela Stranke za BiH.

Izvor: biografija.info

SBiH pokrenula neustavnu inicijativu?!

Predsjednik Srbije Boris Tadić jučer u Banjoj Luci Federaciji Bosne i Hercegovine po ko zna koji put nudi specijalne...

Silajdžić: SBiH je najbolja stranka!

Ukoliko je neka stranka više uradila od Stranke za BiH, ja ću glasati za nju. Ali, takvu stranku ne vidim, kazao je danas u Sarajevu predsjednik Stranke za BiH i njen ponovni kandidat za člana...Haris Silajdžić: “Gradit ćemo Koridor 5C, a ne pričati o njemu”

Predizborni skup, Travnik: “Izgradnja koridora 5C je velika šansa za BiH. Gradit ćemo koridor 5C, a ne pričati o njemu. Koridor će promijeniti BiH iz temelja, jer tada ćemo iskoristiti veliki resurs...