Neistina

SBiH pokrenula neustavnu inicijativu?!

Haris Silajdžić, predsjednik SBiH

Predsjednik Srbije Boris Tadić jučer u Banjoj Luci Federaciji Bosne i Hercegovine po ko zna koji put nudi specijalne i paralelne veze umjesto jačanja ukupnih odnosa Bosne i Hercegovine i Srbije kao dviju nezavisnih i suverenih država, saopćila je danas Stranka za Bosnu i Hercegovinu.
SBiH smatra da je to direktan poziv na dezintegraciju države.

(FENA, 1. 12. 2011.)

Komentar:

SBiH, uprkos izbornom porazu, nastavlja sa starom strategijom obmanjivanja i dezinformisanja javnosti. U praksi stranaka desnog centra jeste strah, kao oružje za homogenizovanje glasača i “zbijanje redova”, kako bi se ostvarili određeni politički ciljevi. Iznenađuje samo činjenica da SBiH računa na neinformisanost građana, pa čak im vrijeđa i inteligenciju, “gađajući” se saopštenjima koja u svojoj suštini nose crtu – neustavnosti. Evo i zašto:

USTAV BiH

Član III

Nadležnosti i odnosi između institucija Bosne i Hercegovine i entiteta

2. Nadležnost entiteta

a) Entiteti imaju pravo da uspostavljaju posebne paralelne odnose sa susjednim državama, u skladu sa suverenitetom i teritorijalnim integritetom Bosne i Hercegovine.
d) Svaki entitet može također sklapati sporazume sa državama i međunarodnim organizacijama uz saglasnost Parlamentarne skupštine. Parlamentarna skupština može zakonom predvidjeti da za odredjene vrste sporazuma takva saglasnost nije potrebna.

Dakle, SBiH pokušava jeftinim “patriotizmom” uticati na svijest građana, ali prije svega zanemaruje činjenicu da naš Ustav jasno i nedvosmisleno dopušta uspostavljanje paralelnih odnosa sa Srbijom.

Neistina
Uncategorized
Dosljedno
Uncategorized
Neistina
Uncategorized
Neistina
Uncategorized
Pitajte Istinomjer!