Nedosljedno
Uncategorized

Silajdžić:Problemi na relaciji SBiH – SDA

„Stranka demokratske akcije Vaš je koalicioni partner na mnogim nivoima vlasti, od Kantona Sarajevo, preko Vlade Federacije do države BiH. No, već dulje vremena, ocjena je mnogih, odnosi dvaju stranaka su izuzetno otežani zbog raznih nesuglasica. Šta je to što najviše zamjerate SDA?
– Fokusiranje na političke interese, koji i sami nisu previše jasni, umjesto na strateške državne interese. SDA je zaustavila 10 milijardi KM vrijedne projekte u elektro-energetskom sektoru, i to nakon što su ih njeni ministri jednoglasno podržali, samo zato što je neko kalkulisao da bi SBiH mogla, tri godine kasnije, dobiti nešto više glasova na konto tih projekata. To, dakle, nije čak bila ni direktna predizborna opstrukcija, već klasično ometanje Vlade FBiH da radi svoj posao, da ispuni obećanja sa prethodnih izbora. Aprilski paket je završena priča, ali je SDA i tada, pa potom u Prudu, i konačno u Butmiru, sve strateške državne interese – od entitetskog glasanja do državne imovine – podredila posrednom izboru Predsjedništva iz ličnih razloga. Ignorisanje svih ekspertnih mišljenja, od Evropskog parlamenta, preko američkog Kongresa, do Vijeća Evrope, se pravda politikom „dogovora.“ Dogovor, međutim, nije pristajanje na listu želja Republike Srpske kojim taj entitet jača svoju dominaciju nad Državom i derogira ono što je u Daytonu sa teškom mukom i u daleko težim uslovima dogovoreno. Sve to je kombinacija neznanja, sujete, nesnalaženja u svjetskoj politici, a prvenstveno vođenje kratoktrajnim interesima bez fokusa na dugoročnu strategiju. „
(Svevijesti.ba, 25. 7. 2010.)

Komentar:
Aprilski, prudski i butmirski paket, kao i tzv „zaustavljanje investicija“ za šta SBiH optužuje SDA, nisu bili da razlog za prekidanje suradnje izmedju SBiH i SDA na svim nivoima vlasti u prethodnom periodu. Očigledno je da treba uvesti dvočlanu stolicu u Vladi FBiH, kad već postoji tročlano Predsjedništvo. SBiH ponovo koristi retoriku opozicije pred izbore, iako su u vlasti već 15 godina.

Neistina
Uncategorized
Dosljedno
Uncategorized
Neistina
Uncategorized
Pitajte Istinomjer!