Nedosljedno

Ako se razumije važnost institucija – nema bojkota

Premijerka Republike Srpske, Željka Cvijanović kandidatkinja je SNSD-a za predsjednicu RS na predstojećim oktobarskim izborima. Obrazlažući svoja čvrsta uvjerenja da će upravo ona postati predsjednica RS, između ostalog je izjavila da građani/ke “sa njom znaju na čemu su”, da “radi otvoreno i bez lažnih obećanja”, a pri tome je i osudila sve one koji daju sebi za pravo da na bilo koji način blokiraju rad institucija.

Komentirajući rad opozicije u Republici Srpskoj, Cvijanovićeva je oštro osudila blokiranje rada institucija s njihove strane, te istakla da svako “ko razumije važnost institucija” treba da se “adekvatnim politikama” bori “protiv političkog neprijatelja na političkom terenu”, a ne blokadama.

Politički teren u kojem neko blokira institucije, a onda sebe promoviše kao nekoga ko će voditi institucije je propala stvar. (…) Nikada nismo poklekli i dozvolili da institucije ne rade. Zašto je bio cilj opozicije da zaustavi institucije, ako tako vole Republiku Srpsku, ako se kandiduju za važne pozicije u Republici Srpskoj.

(Željka Cvijanović, 13.06.2018.)

Podsjećanja radi, stranka iz koje dolazi Cvijanovićeva, SNSD, na državnom nivou također je opozicija, a blokade rada Parlamentarne Skupštine BiH su im veoma svojstvene i često su pribjegavali istoj “taktici” kao i opozicija u RS.

Blokade od strane SNSD-a koje će ostati najviše zapamćene svakako su one iz februara i aprila prošle godine. Naime, iz SNSD-a i SDS-a u februaru prošle godine saopćeno je da će ove dvije stranke zajednički bojkotovati sjednice Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, a zbog podnošenja revizije tužbe BiH protiv Srbije. Delgati SNSD tada se nisu pojavili ni na sjednici Doma naroda PSBiH, uz obrazloženje da je njihov nedolazak “odgovor na jednostran i vaninstitucionalni postupak g. Bakira Izetbegovića u vezi revizije presude BiH protiv Srbije”.

Kada je na sjednici Zastupničkog doma PSBiH trebalo da se raspravlja o čuvenom Zakonu o akcizama BiH, predsjednik SNSD-a, Milorad Dodik rekao je tada da delegati ove stranke “neće 5. aprila prisustvovati sjednici Zastupničkog doma PSBiH”, zbog “ranije poznatih razloga.” Ipak, usprkos negodovanjima, nekoliko dana nakon ovog saopštenja klub poslanika SNSD-a podržao je izmjene Zakona o akcizama.

Također, Izvršni odbor SNSD-a, u augustu prošle godine, nakon što je Zastupnički dom PSBiH smijenio njihovog stranačkog kolegu, Nikolu Špirića sa mjesta predsjedavajućeg Zajedničke komisije za nadzor nad radom Obavještajno sigurnosne agencije BiH (OSA), odlučeno je da “svi kadrovi ove stranke, kao i partnerskog DNS-a, podnesu ostavke na članstvo u radnim tijelima” PSBiH. Obzirom da je za usvajanje svih komisijskih odluka uslov da za njih mora glasati barem po jedna trećina prisutnih iz svakog entiteta, evidentno je bilo da se u znak protesta želi blokirati rad parlamentarnih komisija.

Dodamo li ovome i česte izostanke, te napuštanja sjednica zastupnika i delegata u ovom mandatnom periodu, te situacije kada cijeli klub SNSD izostane ili odluči da neće prisustvovati sjednicama PSBiH, ili pojedinih komisija, a za što su izuzetno dobro plaćeni, izjava premijerke Cvijanović nikako nije na mjestu. Dakle, SNSD je za vrijeme aktuelnog parlamentarnog saziva, u oba doma PSBiH, često bojkotovao sjednice institucija zbog čega izjava Željke Cvijanović u kojoj osuđuje svaku blokadu rada institucija dobija ocjenu nedosljedno.

 

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!