U FBiH do registrovanog obrta u roku od 7 dana

Još jedan tekst novog zakona, Zakona o obrtu i srodnim djelatnostima u FBiH upućen je u parlamentarnu proceduru. Prema trenutno važećem zakonu propisani rok za registraciju obrta je 15 dana, a u praksi taj rok zna biti i dosta duži.

Imamo novi tekst ovog zakona. Zakon koji je trenutno na snazi, od 2009. godine pretrpio je ozbiljne promjene. Skoro čitav je promijenjen. Na tekstu smo radili zajedno s relevantnim međunarodnim bankama i organizacijama.

(Amir Zukić, Federalni ministar razvoja, poduzetništva i obrta 13.04.2017.)

Federalni ministar razvoja, poduzetništva i obrta Amir Zukić, najavio je nakon sjednice Vlade Federacije BiH, održane 13.04.2017. godine i utvrđenog Nacrta zakona, da će novim zakonom postupak registracije biti ubrzan,  kako zbog privrednog značaja obrtništva tako i zbog potencijala koji ima ovaj sektor, obzirom da prema evidenciji u FBiH ima oko 50 hiljada registrovanih obrta koji zapošljavaju više od 100 hiljada ljudi.

Novi tekst donosi skraćivanje procedure registracije. Ona je sa 15 skraćena na sedam dana. Možemo reći da je to 50 posto u odnosu na postojeće stanje. Naš cilj je da to bude znatno kraće.

Uz ostalo, ovaj zakon će i ohrabrivati ljude da osnivaju obrte.

Ovim zakonom predviđamo pola miliona konvertibilnih maraka ušteda.

(Amir Zukić, Federalni ministar razvoja, poduzetništva i obrta 13.04.2017.)

Prema ministrovim navodima, u tekstu zakona izvršeno je i usklađivanje prekršajnih odredbi sa Zakonom o prekršajima u FBiH, a novina i pogodnost je i mogućnost učestvovanja obrtnika u vanjskotrgovinskom poslovanju.

Značajna novina u Zakonu je da obrtnik može obavljati registrovane djelatnosti u vanjskotrgovinskom poslovanju, u skladu s propisima kojima se uređuje vanjskotrgovinska politika.

(Amir Zukić, Federalni ministar razvoja, poduzetništva i obrta 13.04.2017.)

Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH je o Nacrtu zakona o obrtu i srodnim djelatnostima u Federaciji Bosne i Hercegovine raspravljao na sjednici koja je održana 16. maja ove godine, te je isti prihvatio. Kada je u pitanju Dom naroda Federacije BiH, o njemu se trebalo raspravljati na 22. sjednici Doma naroda FBiH, koja je trebala biti održana 23. juna 2017. godine.

Međutim, budući da je situacija u Domu naroda FBiH bila prilično konfuzna, i krajem septembra se tek završilo održavanje 21. sjednice, Nacrt zakona o obrtu i srodnim djelatnostima u Federaciji BiH razmatran je i prihvaćen na 14. vanrednoj sjednici Doma naroda PFBiH koja je održana 10.11.2017. godine.

Što se samog zakona tiče, u članu 17. stav (3) se propisuje da Nadležni organ prema sjedištu obrta u roku od sedam dana od dana prijema urednog zahtjeva donosi rješenje kojim se odobrava obavljanje obrta i upisuje obrt u Obrtni registar, tako da bi, kada se zakon konačno usvoji, registracija obrta trebala biti kraća.

Istinomjer će i dalje pratiti koliko će trebati vremena da pomenuti tekst zakona prođe parlamentarne procedure i postane primjenjiv u praksi, obzirom da je ovo već druga najava istog, i prošle godine ministar najavljivao izmjene i dopune ovog zakona.

Budući da je od trenutka davanja obećanja ipak bilo nekih aktivnosti na usvajanju ovog zakona, ovo obećanje od Istinomjera do naredne sjednice Doma naroda FBiH dobija ocjenu radi se na tome.

(Istinomjer.ba)

Vlada FBiH izdvaja milione za zapošljavanje

Poduzimanje aktivnosti u oblasti rada i zapošljavanja osim što su velika potreba bh. društva također su i u samom vrhu...

Vanjska politika BiH od sada u okviru usvojene Strartegije

“Ne možemo vanjsku politiku voditi od danas do sutra i korigirati neke odnose”. Problemi u vanjskopolitičkom djelovanju Bosne i Hercegovine evidentni su i postoje od samog potpisivanja...


Nova obećanja borcima

Proteklih dana svjedočili smo borbi bivših pripadnika Armije R BiH za svoja prava. Iako boračka populacija nema jedinstveno mišljenje i stav oko mnogih pitanja, većina se slaže da demobilisani borci...